Baleset

Húsz krími célpontokat támadó ukrán drónt semmisített meg az orosz légvédelem

Feszültséget kelthet Berlinben a lengyelországi atomprogram

| Szerző: hirado.hu
Berlin nem nézi jó szemmel, hogy Lengyelország az atomenergiát támogatja. Varsó azonban nem aggódik: a lakosság 80 százaléka egyetért a kormány elképzeléseivel. A lengyelek dél-koreai technológiával építenének atomerőművet, amellyel 2035-ben kezdhetnék meg a termelést.

 

Négy hónappal a tervezett leállást követően, Németország szombaton végleg leállította atomerőműveit. Ami Berlinnek a múlt, Varsónak a jövő lehet, ugyanis Németország keleti szomszédja, a közép-kelet-európai térség legnagyobb állama, Lengyelország atomerőművek építését tervezi.

Kapcsolódó tartalom

Varsó áramellátásának 80 százalékát szénerőművek működtetésével biztosítja, ám ennek most vége szakadhat. Jacek Sasin, lengyel miniszterelnök-helyettes a napokban egy rendezvényen közölte:

Lengyelország energiaellátását atomenergiából, valamint megújuló energiából kell fedezniük a jövőben.

A terv megvalósítása érdekében létre is hoztak egy félig állami, félig magánkézben lévő vegyesvállalatot, amely Konin térségében építhet atomerőművet mintegy 20 milliárd euró értékben. Az erőmű 2035-ben kezdheti meg működését.

Kapcsolódó tartalom

A megvalósításban

a dél-koreai Korea Hydro&Nuclear Power vállalattal kell megegyezniük a lengyeleknek, akik modern technikával szállnak be az építkezésbe, és részesedést is szereznek majd az atomerőműben.

Ezzel kapcsolatban Sasin miniszterelnök-helyettes elmondta, reményei szerint a lengyel állam legalább 51 százalékban tulajdonolni fogja az atomerőművet működtető vállalatot.

A Koninba tervezett erőmű mellett már zöld utat kapott egy Gdanskhoz közeli atomerőmű, amely a tervek szerint 2033-tól kezd termelni. Ebben a projektben az amerikai Westinghouse vesz részt.

Kapcsolódó tartalom

A lengyel társadalom elsöprő többsége egyébként támogatja az atomenergiát. A német közszolgálati ZDF cikkében megjegyzi, érdekes tény, hogy Dél-Korea a lengyel hadsereg modernizálásának technikai és fegyveres hátterét fogja biztosítani:

Varsó 1000 darab koreai K2-es harckocsi legyártásáról kötött megállapodást Szöullal, most pedig atomerőművet épít Lengyelországban.

Az atomenergia támogatása azonban a feszültségek forrása lehet Berlin és Varsó között. Mecklenburg-Elő-Pomeránia környezetvédelmi hatósága ugyanis aggodalmát fejezte ki a lengyel lépések miatt, és több kérdést intézett az atomerőművekkel kapcsolatban a lengyel illetékesekhez, amelyre azonban hónapokig nem érkezett válasz. Végül a lengyel fél meghívást intézett a német tartomány illetékesei felé annak érdekében, hogy azok tisztábban láthassanak a kérdésben. A találkozó hétfőn esedékes.

Mint ismert, Európában Lengyelország mellett Franciaország is határozottan kiáll az atomenergia mellett, Finnországban pedig most kezdett el üzemelni a kontinens legnagyobb reaktora.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Jacek Sasin lengyel miniszterelnök-helyettes és Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Varsóban, 2022. február 11-én. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

Ajánljuk még