Rendkívüli

Vádat emeltek Joe Biden amerikai elnök fia ellen

Európa legnagyobb pénzmosási botrányában hat személy ellen emeletek vádat

Vádat emeltek Észtországban hat gyanúsított ellen, akik több mint másfél milliárd dollárt moshattak tisztára a legnagyobb dán kereskedelmi bank azóta bezárt észtországi bankfiókján keresztül 2007 és 2015 között – közölte hétfőn Maria Entsik észt főügyész.

Az öt férfit és egy nőt legalább 1,6 milliárd dollár (545 milliárd forint) és további 6 millió euró (2,2 milliárd forint) tisztára mosásával vádolják az észt hatóságok.

Kapcsolódó tartalom

A Danske Bank helyi fiókjának hat alkalmazottja szándékosan titkolta el, hogy kik a tulajdonosai a fióban vezetett számlákra 2007-2015 között utalt pénzeszközöknek, amelyek minden bizonnyal bűncselekményekből származnak – közölte Maria Entsik ügyész.

„Ez profi pénzmosás volt” – mondta az ügyész, hozzátéve, hogy a teljes folyamat rejtve maradt a bank más kirendeltségei előtt.

Az ügyészség összesen 10 millió euró (3,7 milliárd forint) értékben foglalt le olyan vagyontárgyakat a vádlottaknál, amelyekhez a pénzmosásért cserébe juthattak hozzá – áll az ügyészi hivatal közleményében.

A vádirat szerint a bank volt alkalmazottjai bizalmas tanácsokkal látták el ügyfeleiket, elmagyarázták nekik, hogyan kell elektronikus banki átutalásaikat úgy végrehajtani, hogy a tranzakciókat ne lehessen nyomon követni, de segédkeztek a szükséges dokumentumok előkészítésében és a valós tulajdonosok felfedése nélküli cégeladásokban is – közölte az ügyész.

Kapcsolódó tartalom

A vádirat tételesen nyolc bűncselekményt említett, amelyeket az eddigi vizsgálatok szerint Oroszországban, Azerbajdzsánban, Georgiában, Svájcban, az Egyesült Államokban és Iránban követtek el.

Az európai és amerikai hatóságok által is vizsgált Danske Bank észtországi fiókjában 2007-2015 között mintegy 220 milliárd dollárnyi pénz folyt át ellenőrizetlen forrásból olyan számlákon, amelyeknek nem észt állampolgárságok voltak a tulajdonosai.

Franciaországban már zajlik a büntetőeljárás a Danskével szemben, az észt ügyhöz kapcsolódva pedig számos polgári peres eljárás van folyamatban. Tavaly decemberben az egyik amerikai bíróság kétmilliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte a dán pénzintézetet a pénzmosásban való közvetlen szerepe miatt.

Ajánljuk még