Aktuális

Törökország feltételt szabott a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásához

Az osztrák külügyminiszter szorosabb együttműködést szorgalmazott Vietnammal

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Ausztria és Vietnam politikai és gazdasági kapcsolatainak szorosabbra vonását szorgalmazta hétfőn hanoi látogatásán.

Bui Thanh Son külügyminiszterrel, Pham Minh Chinh kormányfővel, valamint Nguyen Chi Dung fejlesztési miniszterrel folytatott megbeszéléseit követően az osztrák diplomácia vezetője arról beszélt, hogy Bécsben sokáig olyan országokra összpontosítottak, mint Kína, Japán vagy Oroszország, de a jelenlegi „körülmények” oda vezettek, hogy „Vietnam jobban előtérbe kerül”.

Kapcsolódó tartalom

Sajtótájékoztatóján Schallenberg kijelentette, hogy a mostani bizonytalan időkben Ausztriának „új, megbízható partnerek után kell néznie”.

Közölte, hogy a vietnami államfő még az idén Ausztriába látogat.

Elmondta, hogy a hanoi vezetés pozitívan fogadta Ausztria vízumkönnyítésre vonatkozó kérését. Egy sor európai állammal szemben Vietnam már eltörölte a vízumkötelezettséget, és egy hasonló szabályozás lendületet adhatna a turizmusnak is Ausztriából – emelte ki Schallenberg.

Beszámolt arról, hogy a vietnami fél mindenekelőtt a zöld energiák, az infrastruktúra és a duális képzés iránt érdeklődik.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly Ausztria és Vietnam kétoldalú kereskedelme 1,65 milliárd euró volt, ebből az osztrák export mindössze 226 millió eurót tett ki.

Ajánljuk még