Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

A mianmari junta több ezer foglyot engedett szabadon a hagyományos újév alkalmából

A mianmari katonai junta hétfőn szabadon engedett 3113 rabot, köztük 98 külföldi állampolgárt a hagyományos újévi ünnep alkalmából – áll a mianmari katonai kormányzat Telegram-csatornáin közzétett nyilatkozatban.

A 2021-es katonai hatalomátvétel óta kormányzó junta eddig több ezer ellenzékit és demokráciapárti aktivistát börtönzött be, és brutális eszközökkel lép fel a tüntetésekkel szemben, amit világszerte számos ország elítélt.

Aung Lin Dve altábornagy, a mianmari katonai vezetés egyik államtitkára közleményében kijelentette:

az amnesztia „a mianmari újévi ünnep alkalmából kíván örömet szerezni az embereknek és megválaszolni a humanitárius aggályokat”.

Kapcsolódó tartalom

A mianmari junta szóvivője nem válaszolt a Reuters telefonhívására, így nem világos, pontosan kik is részesültek amnesztiában hétfőn.

Aung Szan Szú Kji, a korábban a hatalomból eltávolított Nobel-békedíjas ellenzéki politikus jelenleg 33 éves börtönbüntetését tölti, a nemzetközi közvélemény által koncepciós pernek nevezett maratoni bírósági tárgyalássorozatot követően.

A korábbi mianmari vezető kormányának több vezető beosztású tagját is őrizetbe vette a katonai vezetés. A délkelet-ázsiai országban legalább 17 460 ember van őrizetben, és a politikai foglyok segélyszervezete (AAPP) szerint a junta eddig 3240 embert ölt meg.

A mianmari katonai vezetés – az újévi amnesztia keretében – rendszeresen szabadon enged foglyokat,

de ezek száma 2023-ban és 2022-ben csak a töredéke volt annak a 23 ezer embernek, akiket a 2021-es buddhista újév alkalmából elengedtek.

Emberi jogi szervezetek és a világ számos vezetője korábban rendszeresen felszólította a juntát: engedjen szabadon minden politikai foglyot.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még