Aktuális

Hableány-tragédia: csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg a katasztrófa áldozatainak

Molotov-koktélokat dobáltak a rendbontók Athénban nagyszombaton

Húsvéti istentisztelettel és ételszenteléssel ünnepeltek az ortodox keresztények világszerte. Ukrajnában a háború árnyékában is őrzik a hagyományokat, Moszkvában pedig Kirill orosz pátriárka tartott éjszakai liturgiát, amelyen Vlagyimir Putyin államfő is részt vett. Görögországban viszont zavargásokba torkollott az ünneplés: rendbontók Molotov-koktélokat és petárdákat dobáltak szombat este – számolt be az M1 Híradó.

Pászkákat készít egy asszony az ukrajnai Harkivban. A frissen sült kovásztalan kenyeret, a sonkát és a tojást pedig díszes kendővel letakart kosárban a húsvéti megszentelésre vitte, ami ma is része az ünnepi a hagyományoknak. A szentelt ételt fogyasztják az ünnepi asztalnál, belőle kínálják a locsolókat és a vendégeket is. A háború miatt azonban immár második éve a régi szokások is elmaradnak. Az ortodox hívők a békéért imádkoztak a nagyszombati istentiszteleten.

„Azt kívánom, hogy legyen vége a háborúnak, ne haljanak meg emberek, és a szlávok béküljenek ki egymással, mert mi testvéri nemzet vagyunk”

– mondta egy helybéli asszony.

Kapcsolódó tartalom

A hagyomány szerint az ukránok húsvét táján felkeresik szeretteik sírját is, a temetőt azonban biztonsági okok miatt ezúttal bezárták, a sírkertben ugyanis fel nem robbant lőszerek lehetnek.

Oroszországban is megemlékeztek a feltámadásról. Kirill pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartotta a húsvéti liturgiáját. A szertatás helyi idő szerint szombat éjjel fél tizenkettőkor kezdődött és vasárnap hajnalig tartott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett a húsvéti istentiszteleten. Nem szólalt fel, de együtt imádkozott a több ezernyi hívővel.

Kirill pártiárka az istentisztelet előtt az állami televízióban sugárzott videoüzenetében imára szólította fel az ortodox keresztényeket.

„Imáinkkal, tetteinkkel mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez a konfliktus minél hamarabb megszűnjön, és a béke, a közös jó élet, és testvéri kapcsolatok újra szorosan egyesítsék népeinket, akik egykor az egységes Oroszország nemzetét alkották”

– fogalmazott az orosz pártiárka.

Kirill pátriárka szombaton körbejárta Moszkva templomait, húsvéti ételeket és festett tojásokat szentelt, amelyek az új élet születését szimbolizálják.

Az ortodox húsvét egyik csúcspontja a szent tűz meggyújtása Jeruzsálemben. Az izraeli hatóságok a fokozott biztonságra hivatkozva idén korlátozták a résztvevők számát. Így a tavalyi tízezer helyett mindössze 1800 embert engedtek be Szent Sír-templomba, ahol a hívők gyertyáról gyertyára adták át egymásnak a szent tüzet, ami az ortodox hit szerint arra emlékeztet, hogy Jézus ma is az emberek között van.

Kapcsolódó tartalom

A lángot Betlehembe vitték tovább. Hatalmas tömeg gyűlt össze a Születés temploma előtt, ahol a Biblia szerint Jézus született. Az emberek énekeltek, táncoltak, és saját gyertyákat gyújtottak.

Egy nő áldást mondott, miközben a feje körül körözött az égő gyertyával.

Kapcsolódó tartalom

„Üdvözöljük a Szent Tüzet, amely Jeruzsálemből a Szent Sír-templomból érkezett hozzánk, és nagy örömet hozott a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt” – mondta egy betlehemi férfi.

A láng más, túlnyomórészt ortodox országokba is eljutott, így Görögországba. Athénban ezrek vettek részt a hagyományos nagyszombati istentiszteleten. Az egyik negyedben azonban elfajult az ünneplés:

több tucatnyi kapucnis férfi Molotov-koktélokat és petárdákat dobált, hatalmas tűz keletkezett és robbanások rázták meg a környéket.

„Ennek semmi köze a hagyományokhoz, de már két-három éve így van, idejönnek, nem tudom milyen okból és káoszt csinálnak” – méltatlankodott egy helyi asszony.

Idén a görögök öt héttel az általános választások előtt és a megélhetési válság közepette ünneplik a húsvétot.

Ajánljuk még