Aktuális

Megszólalt Varga Judit Magyar Péterről: Folyamatosan sakkban akart tartani

A kapcsolatok szorosabbra vonásáról tárgyalt Vietnamban az amerikai külügyminiszter

A diplomáciai kapcsolatok magasabb szintre emeléséről tárgyalt szombaton Hanoiban Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnökkel.

A két egykori ellenséges ország a jelentés megfogalmazása szerint vizsgálja annak lehetőségét, hogy „stratégiai partnerséggé” léptesse elő jelenlegi „átfogó partnerségi” diplomáciai viszonyát.

A délkelet-ázsiai országban külügyminiszterként tett első hivatalos látogatása során

Blinken méltatta a két ország közötti virágzó kapcsolatokat, és kifejezte azon reményét, hogy a kétoldalú kapcsolatokat „még magasabb szintre” emelhetik. Chinh válaszában „lehetségesnek” nevezte a két ország közötti kapcsolat magasabb szintre emelését.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően Blinken és Bui Thanh Son vietnami külügyminiszter részt vett a Hanoiban 1,2 milliárd dollár beruházással épülő új amerikai nagykövetség alapkőletételi ünnepségén. Blinken az új nagykövetség létesítését „újabb jelentős lépésnek” nevezte „a nemzetek és népek közötti létfontosságú partnerség megerősítése felé”.

A két ország közötti „átfogó partnerségi” viszony létesítésének 10. évfordulója alkalmából Blinken háromnapos vietnami látogatása során szombaton felkeresi a Vietnami Kommunista Párt elnökét, Nguyen Phu Trong-ot is. Chinh miniszterelnök „nagy sikernek” értékelte Joe Biden amerikai elnök és Nguyen Phu Trong között az elmúlt hónapban lezajlott telefonbeszélgetést.

Politikai elemzők szerint a 10. évforduló megünneplése és a Biden-Trong telefonbeszélgetés legmagasabb szintű találkozókat is eredményezhet már idén júliusban.

Blinken péntek este érkezett Vietnamba, és vasárnap reggel repül tovább Japánba, hogy részt vegyen a G7-országok külügyminisztereinek találkozóján. Az Egyesült Államok aktív diplomáciai erőfeszítéseket tesz Kína ázsiai-csendes-óceáni térségbeli befolyása növekedésének a megfékezésére.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Ajánljuk még