Aktuális

Charlie, a Valmar és a Mandoki Soulmates is fellép ma este a Szent István-napi koncerteken

Rossz hír! Olajhiány jöhet, ami felverheti az inflációt

| Szerző: hirado.hu
Komoly következményei lehetnek annak, hogy Szaúd-Arábia vezetésével önkéntes alapon csökkentette olajkitermelését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) több tagja. A legújabb jelentések alapján előfordulhat, hogy a termeléscsökkentések erőteljes kereslet-kínálati egyensúlytalanságot idéznek elő, ami az olajárak emelkedéséhez vezethetnek. Mindez pedig hatással lehet a lassú normalizálódás útjára lépett inflációra.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) attól tart, hogy globális olajpiacon a kereslet és a kínálat között tátongó lyuk nemsokára várhatóan eléri a napi 2 millió hordót – írja a The Wall Street Journal a párizsi székhelyű szervezet havi jelentésére hivatkozva.

A dolog előzménye, hogy Szaúd-Arábia és az OPEC több jelentős olajtermelője április elején bejelentette, hogy napi szinten mintegy 1,2 millió hordóval csökkenti az olajkitermelését. A bejelentés váratlanul érte a piacot, ugyanis az elemzők azt jósolták, hogy több olajra van szükség az újraéledő kínai kereslet kielégítéséhez és az árak megugrásának megakadályozásához.

Kapcsolódó tartalom

Oroszország, amely az OPEC+ keretében szövetségben áll az olajhatalmakkal, szintén bejelentette, hogy az év végéig meghosszabbítja a bejelentett olajkiteremlés-csökkentési terveit. A csökkentések összértéke így összesen nagyjából napi 1,6 millió hordónak felel meg, bár sok elemző arra számít, hogy a tényleges csökkentés a gyakorlatban valamivel alacsonyabb lesz.

Az IEA pénteken közölte, hogy várakozásai szerint a csökkentések következtében március és az év vége között napi 1,4 millió hordóval kevesebb kőolaj kerül majd kitermelésre.

Mindez azzal a kockázattal jár, hogy a nyersolaj ára meredek emelkedésnek indulhat, és az infláció épp akkor romolhat ismét, amikor már elkezdődött a mérséklődése.

Némi enyhítést jelenthet, hogy az OPEC-hez nem tartozó olajtermelő országok minden bizonnyal növelni fogják termelésüket, az IEA szerint azonban a nem-OPEC+ olajtermelők március és az év vége között valószínűleg csak napi 1 millió hordóval tudnák növelni a teljes kitermelést, ami nem lenne elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a szaúdiak által vezetett csökkentést.

Az amerikai palaolajtermelők valószínűleg nem fogják növelni a kínálatot, ahogyan azt korábban tették, ráadásul a nyugati országok egyre kevésbé hajlandók pénzt fektetni a fosszilis tüzelőanyag-ellátás akadálymentesítésébe, helyette a megújuló energiaforrásokat részesítik előnyben, amelyek kevésbé járulnak hozzá az klímaváltozás kedvezőtlen hatásaihoz.

Az új termeléscsökkentések további kereslet-kínálati egyensúlytalanságot szülnek, és az olajárak emelkedését okozhatják egy olyan időszakban, amikor az inflációs nyomás már eleve magas a fogyasztókon– olvasható az IEA jelentésében.

Ennek következtében az alapvető fogyasztási cikkek drágulásával szembesülő fogyasztóknak még inkább vissza kell fogniuk kiadásaikat, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a gazdasági fellendülést és a növekedést.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith) 

Ajánljuk még