Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Állítólagos vesztegetési ügyben ítélték pénzbírságra a szlovák központi bank elnökét

Pénzbírságra ítélte egy állítólagos vesztegetési ügyben a szakosított bíróság (STS) egyéni bírája Peter Kazimírt, a szlovák központi bank elnökét, korábbi pénzügyminisztert – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az STS megerősítésére hivatkozva csütörtökön.

 

A tárgyalás nélkül, egyéni bíró által meghozott, elsőfokú, nem jogerős ítéletről elsőként a liberális pozsonyi Sme napilap számolt be. A hírre reagálva több szlovák liberális párt politikusai posztjáról való azonnali távozásra szólították fel a központi bank elnökét, és hasonlóképpen nyilatkozott Eduard Heger ügyvezető kormányfő és Zuzana Caputová államfő is.

Peter Kazimír, aki korábban a Robert Fico vezette kormány pénzügyminisztere volt, az ítéletről szóló hírekre reagálva a TASR-nek azt mondta: ártatlan az ellene felhozott vádban, és nincsenek kétségei afelől, hogy a rendes bírósági tárgyaláson vagy bármilyen más fellebbviteli bíróságon megvédi igazát. Hozzátette: politikusoknak a hír kapcsán, a választási kampány idején tett nyilatkozataira nem kíván reagálni.

Peter Kazimír ellen még tavaly emeltek vádat egy vesztegetési ügyben, néhány üzleti társaságban tartott adóellenőrzéssel összefüggésben. A vádat egyetlen „bűnbánó tanú” vallomására alapozták, a pénzügyi felügyelet egykori elnökének, Frantisek Imréczének azon állítására, miszerint Peter Kazimír közvetítőként mintegy 50 ezer eurót vitt el neki. A Kazimír ellen indult eljárást még tavaly megszüntette a legfőbb ügyészség, indoklásukban rámutatva: a gyanúsított ellen az eljárás során több törvénysértést követtek el, a „bűnbánó tanú” pedig több, állításaiban egymástól eltérő vallomást is tett. A rendőrség később ugyanabban az ügyben ismételten eljárást indított.

A szlovák parlament legnagyobb pártja, a felmérésekben is legerősebbnek mutatkozó Irány (Smer-SD) elnöke, Robert Fico korábbi miniszterelnök a Kazimír elleni nem jogerős ítéletre reagálva csütörtöki sajtótájékoztatóján teljesen légből kapottnak és fenntarthatatlannak nevezte a vádakat.

„A főtárgyaláson, amelyre a fellebbezést követően néhány hónappal kerül majd sor (a vád) ismét ellobban, mint egy fáklya” – idézte a TASR Robert Fico szavait, aki korábbi – pártjához közel álló személyek ellen indított más eljárásokkal összefüggésben tett – kijelentéseiben már többször is annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint a jelenlegi kormányzat által ösztönzött, politikai indíttatású ellehetetlenítő kampány folyik ellenük.

A kiemelt képen Peter Kazimír. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még