Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

A háború kitörése óta jelentősen emelkedett az orosz LNG-import az EU-ban

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unió Oroszország bevételeinek csökkentésére törekszik az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta. A tagállamok többsége levált a vezetékes orosz földgázról és kőolajról, azonban az elemzők adatai szerint a szankciók bevezetését követően jelentősen emelkedett az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importja az unió országaiban, ami ellentmond az EU törekvéseinek.

 

Az ukrajnai konfliktus 2022. február végi kitörése óta eltelt egy évben az Európai Unió már tíz Oroszországgal szembeni szankciós csomagról döntött – számolt be a Reuters.

A tagállamok abban egyeztek meg, hogy 2027-ig megszüntetik az orosz fosszilis tüzelőanyagok használatát. Néhány kivételtől eltekintve az orosz vezetékes földgázról és kőolajról teljesen leváltak a tagállamok. Az látható viszont, hogy az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásokat összességében növelték, mivel erre vonatkozóan nem született szankció egyelőre.

Az EU dollármilliárdokat költött a Gazprom és a Novatek orosz cégeknél, amelyek a társasági adókon keresztül a legnagyobb adóbefizetők közé tartoznak Oroszországban. Az uniós elemzések szerint az orosz LNG-import a tavalyi évben 22 milliárd köbméterre nőtt, ezzel szemben 2021-ben 16 milliárd köbmétert vásároltak csak a tagállamok. A Kpler szerint

Belgium és Spanyolország csaknem megduplázta az orosz LNG-behozatalt az ukrajnai konfliktus kitörését követő 12 hónapban.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Unióban egyelőre nincsen egyetértés, hogy mit kezdjenek az orosz LNG kérdésével, mivel félő, hogy a cseppfolyósított földgázt érő intézkedések hatására felpörögnek az energiaárak, és akaratlanul tovább növelik az orosz energiabevételeket.

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa a múlt hónapban felszólította a tagállamokat és az uniós vállalatokat, hogy állítsák le az orosz LNG-vásárlást, mivel az aláássa az unió Oroszország bevételeinek csökkentésére tett erőfeszítéseit.

Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter arra kérte országa vásárlóit, hogy ne írjanak alá új orosz LNG-szerződéseket. Ugyanakkor, szankció hiányában, az LNG-vásárlást leállító uniós vállalatoknak büntetést kellene fizetniük a szerződéseik felrúgásáért.

„Úgy gondolom, hogy ennek a szankciós csomagban is szerepelnie kell a vita során, mert máskülönben a helyzet elég abszurd” – mondta Ribera a Reutersnek.

Az elemzők szerint az orosz LNG-import leállítása kétélű fegyver lenne.

Az európai gázárakat egy ilyen intézkedés felhajtaná, miközben nem feltétlenül csökkentenék az orosz bevételeket, mivel az LNG könnyen átirányítható az ázsiai piacokra – mondta Tamir Druz, a CapraView vezető elemzője.

„A csővezetékes gázexporttal ellentétben, amely lényegében Oroszországban rekedt, sokkal nehezebb lesz csökkenteni az orosz bevételeket vagy a globális gázpiaci függőséget az orosz LNG-től” – mondta.

A tilalom betartása is kihívást jelenthet, mivel nehéz lenne kizárni, hogy más országokból érkező LNG-szállítmányok nem tartalmaznak az orosz termékből.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: EPA/Focke Strangmann)

Ajánljuk még