Időjárás

A hőség napjai meg vannak számlálva

A cenzúra lassíthatja le a kínai mesterséges intelligenciát

| Szerző: hirado.hu
A mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó kínai informatikai vállalatok, a Baidu és az Alibaba is bemutatta chatbotját, azonban ha a technológiának a Kínai Kommunista Párt szocialista értékeinek is meg kell felelnie, akkor bizony nagy az esélye annak, hogy a kínaiak sohasem érnek a Microsoft által támogatott, és a jelenleg élen járó ChatGPT fejlesztés nyomába.

 

A Kínai Kibertér Adminisztráció (KKA), amely az ország internetfelügyeleti szerve egy hónapos nyilvános konzultációt indított több olyan új intézkedésről, amelyek megtiltanák a mesterséges intelligencián (AI) alapuló chat-alkalmazásoknak, hogy hamis és felbujtásra használható információkat terjesszenek, amelyek ezáltal megzavarhatják a társadalmi rendet.

Az elképzelés kapcsán többen úgy nyilatkoztak, hogy a politikai cenzúra le fogja lassítani a kínai AI chatbotok fejlődését, azonban véleményüknek hangot adtak azok is, akik úgy vélik, Kína előtt még hosszú út áll, mire a Microsoft által támogatott OpenAI startup cég fejlesztésének a jelenleg élen járó ChatGPT chatbot nyomdokába tud lépni.

Kapcsolódó tartalom

A mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó nagy informatikai vállalatok között tavaly novemberben szinte „fegyverkezési verseny” alakult ki, miután az OpenAI megjelentette új chatbotját, a ChatGPT-t, amely képes a bevitt információkat interaktívan kezelni és alkalmazni, miközben a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálásával értelmezőmodelleket használ.

A ChatGPT debütálása óta számos kínai vállalat jelentette be, hogy ebben az évben saját rivális chatbot piacra dobását tervezi,

melyek közül kedden az Alibaba techvállalat elindította a Tongyi Qianwen névre (jelentése: „igazság ezer kérdésre”) hallgató chatbotot, amelyről a cég vezetője azt nyilatkozta, hogy a vállalat eddigi összes termékét össze fogják kapcsolni a fejlesztéssel, amelyek így teljesen megújulnak. Az Alibaba techcég bejelentését megelőzően pedig a Baidu március 16-án rukkolt elő saját fejlesztésű, Ernie Bot nevet kapott chatbotjával.

Kapcsolódó tartalom

A mesterséges intelligencia által generált tartalomnak tükröznie kell a szocializmus alapvető értékeit

A mesterséges intelligencia által generált tartalomnak tükröznie kell a szocializmus alapvető értékeit, és nem közvetíthet olyan tartalmakat, amelyek az államhatalom felforgatását, a szocialista rendszer megdöntését, a lázadást, a nemzeti egység aláásását, a terrorizmust vagy a szélsőségességet támogatják

– fogalmazott a Kínai Kibertér Adminisztráció frissen közzétett nyilatkozatában. A kínai szerv továbbá kifejtette, hogy az AI által generált tartalom nem népszerűsítheti az etnikai gyűlöletet, megkülönböztetést és az erőszakot, valamint nem közölhet hamis információkat, obszcenitást, pornográfiát vagy bármilyen más olyan tartalmat, amely megzavarhatja a gazdasági és társadalmi rendet.

Az Asia Times kiemelte, az új szabályok szerint a mesterséges intelligenciával működő chatbotok szolgáltatóinak biztonsági értékelő jelentéseket kell benyújtaniuk a kínai kormánynak, mielőtt elindítanák szolgáltatásaikat, az előírások megsértéséért pedig a vállalatot terheli a felelősség.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még