Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Ukrán mesterlövészek meglepő dolgokat árultak el a háborúról

| Szerző: hirado.hu
Két ukrán, valódi nevét titokban tartó mesterlövész beszélt a Military Times nevű amerikai katonai portálnak a harctéri körülményekről, a háborúban való szerepükről, valamint felszerelésükről és annak használatáról. A két férfi azért tette mindezt névtelenül, mert az ukrán hadsereg engedélye nélkül nyilatkoztak.

A katonák egy keleti-ukrajnai, elhagyott kőbányából kialakított, rögtönzött lőtéren próbálják magukat edzésben tartani, alig harminc kilométerre a Bahmut városáért vívott ádáz csatától, készülve arra az esetre, ha ismét szükség lenne képességeikre.

Kapcsolódó tartalom

Az Artyom álnevet használó katona elmondta, gyakori, hogy lövészárok-hadviselésre kényszerülnek, és az ilyen típusú harcban Kalasnyikovot használnak.

Az elmúlt hat hónapban nem sok hasznát vették a mesterlövészeknek – a frontvonal eléggé megváltozott” – magyarázta. „Ehelyett – tette hozzá – nagyrészt szabotőrként tevékenykedtünk: aknákat helyeztünk el, vasúti síneket semmisítettünk meg, mielőtt az ellenség elfoglalhatná és felhasználhatná őket, továbbá felderítést végeztünk a rajtaütésekhez.”

Ukrán katona az orosz erőkkel folytatott harcok szünetében a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 24-én. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Másikuk, akire Jevhen néven hivatkozik a cikk, elmondta, ő akkor csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, amikor Oroszország tavaly megszállta Ukrajnát; most a nagy hatótávolságú lőfegyverek használatában csiszolja tudását. Artyom hivatásos mesterlövész, azóta dolgozik ebben a szerepkörben, hogy 2016-ban belépett az ukrán hadseregbe.

Kapcsolódó tartalom

Mindkettejük személyre szabott, csúcsminőségű mesterlövészpuskát használ: Jevhen egy .308-as kaliberű, a brit Accuracy International által gyártott fegyvert; Artyom pedig az olasz .338-as kaliberű Victrix Scorpio V-t. Leszögezték, a nyugati, NATO-stílusú felszerelések hatalmas előrelépést jelentenek a szovjet eszközökhöz képest.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada – ezek az országok a modern felszerelés csúcsát jelentik, amit ők használnak, azt próbáljuk utánozni” – jelentette ki Artyom.

Míg honfitársaik többsége nagy, összehangolt manővereket végrehajtó, harckocsikból, tüzérségből és gyalogságból álló alakzatokban harcol, a két mesterlövész a lesből támadó könnyűgyalogsági elit alakulat tagja, amely Ukrajna arzenáljának legfejlettebb felszereléseit használja.

A háborúban ugyanakkor nem adottak a körülmények a mesterlövész-hadviseléshez, sokkal inkább az elszigetelt, gyakran a szükséges gyalogsági fedezet nélkül mozgó orosz oszlopok elleni harcra képes mobil csapásmérő csapatok váltak prioritássá. Az elmondások szerint a veterán és irreguláris partizán harcosokból álló ukrán gyalogság kis csapatai hatalmas veszteségeket képesek okozni az orosz egységeknek.

Bár sem Jevhen, sem Artyom nem dolgozott soha orosz vonalak mögött, arról beszéltek, hogy a háború első heteiben, mielőtt Moszkva feladta az Észak-Ukrajnáért folytatott harcot, hogy Donbaszra összpontosítson, egyáltalán nem létezett „rendes” frontvonal.

Ukrán katona egységének az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévő állásában 2023. március 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Maria Senovilla)

A mesterlövészpárbajok csak filmes klisék – magyarázzák. Amikor [az oroszok] tényleg el akarnak kapni minket, akkor aknavetőket használnak. Vagy ha nincs szerencsénk, akkor fehérfoszfort.

Artyom számára a háború nem Oroszország tavaly februári inváziójával kezdődött. Kramatorszkban született, és abban a városban élt, amikor az oroszok által támogatott szakadárok 2014-ben több hónapra elfoglalták a várost – ennek az élménynek tulajdonítja azt a vágyát, hogy csatlakozzon a fegyveres erőkhöz.

Kapcsolódó tartalom

A speciális felszerelése ellenére a mesterlövész azt mondta, hogy a Bahmut körüli harcokban mostanában nem a legmodernebb nyugati puskákat alkalmazzák, hanem egy egyszerű Kalasnyikov automata gépkarabélyt, hőtávcsővel felszerelve.

Akár hiszik, akár nem, ez a megfelelő optikával együtt a leghatékonyabb fegyver, amit ebben a háborúban használtam” – fejtette ki. Majd hozzátette: „Egy mesterlövészpuska húsz- vagy harmincezer dollárba kerül, és csak egy oroszt tud gyorsan megölni. Egy AK egy egész roham ellen képes védekezni.”

Bahmutban nincs nagy szükség mesterlövészekre” – mondta Jevhen. Szerinte ez az a fajta csata, amelyet a tüzérség és a reguláris gyalogság dönt el, ezért nincs értelme kockáztatni a magasan specializált csapatokat, amikor a lövések ugyanolyan könnyen végeznek velük.

Mivel specialisták vagyunk, sok küldetést magunk választhatunk ki” – világított rá.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte:

Legközelebb vagy a fehéroroszországi erdőkbe vagy az észak-kaukázusi hegyekbe szeretnék menni. Nem Ukrajna az egyetlen ország, amelyet fel kell szabadítani az oroszoktól.

A teljes, angol nyelvű cikket ide kattintva olvashatja el.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Getty Images) 

Ajánljuk még