Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Trump: Nem az oroszok robbantották fel az Északi Áramlatot

| Szerző: hirado.hu
Amerikai idő szerint kedd este sugározta a Fox News a Donald Trumppal készült beszélgetést, melyben a volt elnök először beszélt bővebben a múlt heti eseményekről. Az interjúban szó esett Oroszországról és Kínáról, valamint az amerikaiak csúfos afganisztáni kivonulásáról is.

 

Először adott hivatalos interjút Donald Trump volt amerikai elnök, miután a múlt héten vád alá helyezték. Trump állítólag intim viszonyt folytatott egy felnőttfilmessel, majd az elnökválasztási kampány finisében ügyvédjét bízta meg azzal, hogy fizessen neki 130 ezer dollárnyi (mintegy 46 millió forint) kenőpénzt a hallgatásáért. Az ügyész szerint a volt elnök számos hamis bejegyzést tett az üzleti nyilvántartásokba, hogy így rejtse el a bűncselekményeket, mint például a szövetségi választási törvények megsértésére tett kísérleteket.

Kapcsolódó tartalom

Trump mindegyik vádpontban ártatlannak vallotta magát, az eljárást pedig politikai indítékúnak minősítette.

A korábbi elnök Tucker Carlson Tonight című műsorában kifejtette, akkor sem szállna ki az elnökválasztási versenyből, ha netalántán elítélnék. Azt azonban rögtön hozzátette, hogy a demokraták a bolsevikokra emlékeztető taktikát alkalmaznak annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék őt.

Elmondta: az eddigi összes vizsgálat során becslései szerint több millió oldalnyi dokumentumban szinte semmit sem találtak az őt gyanúsítók.

Kapcsolódó tartalom

Az interjúban Trump fenntartotta, hogy ártatlan, és azzal érvelt, hogy az ügyésznek nincs ellene semmiféle bizonyítéka.

Szót ejtett Biden elnökről is. Megkerdőjelezte szellemi frissességét és kormányzóképességét, majd azt mondta, Bernie Sanders szenátor idősebb, mint Biden, de sokkal jobban vág az esze.

Kifejtette, nem valószínű, hogy a 80 éves Biden alkalmas lenne arra, hogy további négy évet töltsön a Fehér Házban.

Külpolitikai vizekre evezve Trump a jelenlegi vezetést bírálta az Egyesült Államok katasztrofális afganisztáni kivonulása miatt. „Őszintén szólva, ez volt a legkínosabb pillanat, amit ez az ország valaha is átélt” – fogalmazott a republikánus politikus. Majd a tábornoki karra utalva hozzáfűzte: „Gyengeelméjűekkel van dolgunk, 85 milliárd dollár értékű felszerelést hagytak ott, és amerikai állampolgárokat. A hadsereget vitték ki először, pedig azt kellett volna utoljára.”

A volt elnök elmondta, hogy hivatali ideje alatt gyakran beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Ukrajnáról, mely terültet az orosz vezető egyértelműen Oroszország részének tart. „Láttam, hogy imádja” – fogalmazott Putyin Szovjetunió iránti „megszállottságáról”.

Trump arra figyelmeztetett, hogy öt éven belül Kína akkora nukleáris erővel rendelkezik majd, mint az Egyesült Államok.

Szerinte Kína nukleáris programja ugyan sokkal inkább új keletű, mint az amerikai vagy az orosz, de nagyon ígéretes.

Azt mondta, Hszi Csin-ping kínai elnök lenyűgöző ember, akinek hihetetlen a kisugárzása. Bírálta ugyanakkor Emmanuel Macront, mert szerinte a francia elnök túlságosan is hízelgett Pekingben Hszi Csin-pingnek.

Kapcsolódó tartalom

Végül arra a kérdésre, hogy ki robbanthatta fel az Északi Áramlat gázvezetéket, a volt amerikai elnök így felelt:

„Nem akarom veszélybe sodorni Amerikát, ezért erre nem válaszolok, de azt meg tudom mondani, hogy ki nem: az oroszok.”

Hozzáfűzte, sokan jól szórakoztak akkor, amikor Oroszországot gyanúsították meg azzal, hogy felrobbantotta saját gázvezetékét.

Ajánljuk még