Aktuális

A Pénzügyminisztérium felrobbantásával fenyegetőzött egy férfi, őrizetbe vették

Százezer makákót adna el Srí Lanka Kínának

Srí Lanka mintegy 100 ezer ceyloni makákó eladását mérlegeli Kínának – közölte szerdán Mahinda Amaravíra, a gazdasági nehézségekkel küszködő szigetország mezőgazdasági minisztere.

„A majmokat több mint 1000 állatkertjük számára vennék meg” – ismertette a tárcavezető.

Annak ellenére, hogy a feltűnő fejszőrzettel rendelkező makákók nagy számban élnek Srí Lankán, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN)veszélyeztetett állatfajként tartja nyilván őket.

Kapcsolódó tartalom

Srí Lanka hónapok óta súlyos nyersanyag-, gyógyszer-, üzemanyag- és élelmiszerhiánnyal küzd, a gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult. A dél-ázsiai szigetország tiltja az élő állatok exportját, ugyanakkor pénzügyi nehézségei ellensúlyozására bevételi forrásokat keres.

A miniszter közölte: bizottságot hívott életre, hogy a kínai fél megkeresésére az ügyben megfelelő választ adhassanak. A tárcavezető mindemellett nem említette az ügylet pénzügyi részleteit.

Állatvédők hevesen bírálják a tömeges majomexport tervét

Srí Lankán a majmok termést pusztító kártevőknek számítanak, melyek étel után kutatva falvakban garázdálkodnak és akár emberekre is rátámadhatnak. A helyi hatóságok ezért levették őket a védelmi listáról, a földműveseknek pedig engedélyezték lelövésüket.

A mezőgazdasági minisztérium szerint a makákók száma átlépte a hárommilliót Srí Lankán.

Kapcsolódó tartalom

Állatvédők hevesen bírálják a tömeges majomexport tervét, mondván, hogy 40 éve nem mérték fel pontosan a makákók állományát, így senki sem tudhatja biztosan, hogy a két-három millió példányról szóló hivatalos becslések helytállók-e. Tudni szeretnék azt is, hogy Kínának miért van szüksége ilyen sok majomra, netán „a húsuk, az orvosi kutatás vagy esetleg más okból?”.

A Srí Lanka-i hatóságok az év elején több állatot is levettek a védett fajok listájáról, köztük háromféle majmot, a pávát és a vaddisznót, ezeket a földművesek szabadon megölhetik.

Kiemelt kép: MTI/Szentmiklósi János

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még