Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Össztűz zúdul Macronra, miután azt mondta, hogy Európának csökkentenie kell a függőségét az Egyesült Államoktól

Össztűz zúdult a tengerentúlról és Európából is Emmanuel Macronra, miután azt mondta, hogy Európának csökkentenie kell a függőségét az Egyesült Államoktól és Kínától, és egy harmadik autonóm pólussá kell válnia. A francia elnök szavai óriási hullámokat vetnek, amerikai politikusok arról beszélnek, hogy újra kellene gondolni az USA és Franciaország kapcsolatát, a németek pedig hibásnak, veszélyesnek és légvárnak nevezték az autonóm Európa gondolatát.

 

Tüntetők zavarták meg Emmanuel Macron beszédét Hollandiában. Egyikük egy „Erőszak és képmutatás elnöke” feliratú molinót tartott és folyamatosan kiabált, ezért a francia elnök meg is szakította a beszédét.

Emmanuel Macron – ahogy néhány napja, úgy most is – arról beszélt: Európának csökkentenie kell a függőségét Kínától, illetve az Egyesült Államoktól, és a szuverenitásra kell törekednie.

„A világjárvány és a háború olyan helyzetbe sodort bennünket, hogy rá kellett jönnünk: csökkentenünk kell a függőségünket, ha meg akarjuk őrizni az európai identitást. Ellenkező esetben fokozatosan függővé válunk mindentől” – mondta a francia elnök.

Néhány napja egy francia gazdasági lapnak fogalmazott sokak szerint meglepően Emmanuel Macron. Azt mondta:

Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, és Európának sem az Egyesült Államokat, sem Kínát nem kell követnie a tajvani kérdésben.

Kapcsolódó tartalom

A Politicónak pedig arról beszélt: Európa az ukrajnai háborút sem tudja megoldani, így hogy mondhatná hitelesen azt, hogy beavatkozik majd Tajvannál, ha Kína megtámadná. Illetve az elnök kritizálta azt is, hogy a dollárnak erős hatása van Amerikán kívül is.

Elemzők szerint európai vezető ennyire nyílt és erős kritikát talán még soha nem fogalmazott meg Amerikával szemben, mint most Emmanuel Macron. Így nem meglepő, hogy a francia elnök szavai heves indulatokat váltottak ki.

 „Ha Macron Európa nevében azt mondja, hogy nem foglalnak állást az USA és Kína között Tajvan kérdésében, akkor talán azt kellene válaszolnunk, hogy akkor mi a kínai fenyegetésre koncentrálunk, ti pedig foglalkozzatok Ukrajnával és Európával” – mondta Marco Rubio floridai szenátor közösségi oldalán.

Mike Gallagher, az amerikai képviselőház Kína-ügyekkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke pedig a Magyar Nemzet szerint kínosnak, szégyenletesnek és geopolitikai szempontból nagyon naivnak nevezte a francia elnök gondolatait.

A lap szerint több befolyásos amerikai politikus is arról beszélt, a történtek után újra kellene értékelni az Egyesült Államok kapcsolatait Franciaországgal.

Európából is záporoznak a támadások Emmanuel Macronra. A Mandiner közölt gyűjtést német politikusok kijelentéseiből, akik egyebek mellett azt mondták: a francia elnök elszigeteli magát a függetlenség gondolatával, Európa nem semleges, és az európai autonómia légvár. Vagyis, Németország kikéri magának, hogy Európa önálló is lehetne – írta a lap.

A német lapok is össztűz alatt tartják a francia elnököt: sorra jelennek meg azok az írások, amelyek azzal vádolják, hogy letérdelt Kínának, vagy veszélyesnek nevezik a független Európa gondolatát, hiszen szerintük Európa nem maradhat ki a tajvani konfliktusból.

Csakhogy úgy tűnik, Emmanuel Macron nincs egyedül. Például Charles Michel azt mondta: nem kell vakon követni Washingtont, és ebben egyre több európai vezető is egyetért.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott: a vezetők nem mondják ki úgy a dolgokat, ahogy Macron, de sokan vélekednek úgy, mint ő.

Európa stratégiai öntudatra ébredését látjuk.

Európának nem érdeke, hogy az Egyesült Államokkal közösen belesodródjon egy kínai–tajvani konfliktusba, mert az tovább gyengítené – erről a Batthyány Lajos Alapítvány elemzője beszélt a Kossuth Rádióban. Pócza István úgy fogalmazott: az Európai Unió döntéskényszerben van, viszont most az lenne a fontos, hogy a saját érdekeit képviselje.

Vegyük már észre, hogy nem kell minden aktuális, az Egyesült Államokból érkező trendnek felülni, meg vegyük már észre azt, hogy az USA egy aktuális közéleti, politikai trendet mindig arra próbál meg felhasználni, hogy a saját befolyását, a saját mozgásterét kitágítsa” – mondta a Batthány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője.

Pócza István hozzátette: egyre inkább az látszik, hogy az Egyesült Államok már Ausztráliát és az Egyesült Királyságot is fontosabb szövetségesének tartja, mint az Európai Uniót.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: EPA/Ludovic Marin

Ajánljuk még