Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Charles Michel: Több uniós ország vezetője is egyetérthet Macron Európa-függetlenítési álláspontjával

| Szerző: hirado.hu
Több uniós ország vezetője is egyetérthet Emmanuel Macron francia elnökkel az Egyesült Államoktól való függetlenedés tekintetében – fogalmazott az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron korábbi nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Európának nem kellene mindenben az Egyesült Államok, valamint Kína érdekeit követnie. A francia elnök továbbá hangsúlyozta, az öreg kontinensnek fel kell ébrednie, különben vazallussá válik.

Míg a francia elnököt kijelentései miatt számos kritika érte, addig Charles Michel, az Európai tanács elnöke La Faute à l’Europe című francia televíziós műsornak adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Emmanuel Macron álláspontja valójában nem egyedülálló, más uniós vezetők is hasonlóan vélekedhetnek.

A stratégiai autonómia terén a néhány évvel ezelőttihez képest ugrásszerű előrelépés történt” – fogalmazott a tanács elnöke, aki hozzátette:

az Egyesült Államokkal való kapcsolatot illetően egyértelmű, hogy az Európai Tanács asztalánál eltérő vélemények is felmerülhetnek. Egyes európai vezetők nem mondanák úgy ki a dolgokat, mint ahogy Emmanuel Macron tette. Azt hiszem, ugyanakkor, hogy néhányan egyet értenek a francia elnökkel”.

Kapcsolódó tartalom

Macron: Csökkentenünk kell függőségünket, ha meg akarjuk őrizni az európai identitást

Emmanuel Macron keddi hollandiai látogatásán megismételte felhívását az európai szuverenitás megerősítésére, mint fogalmazott, „a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború olyan helyzetbe hozta Európát, hogy fel kellett ismernünk: csökkentenünk kell függőségünket, ha meg akarjuk őrizni az európai identitást.”

A francia elnök emellett az erős európai iparpolitika mellett foglalt állást, rámutatva, hogy Kína és az Egyesült Államok is aktívan támogatja saját nemzeti iparát. Mindkét országnak határozott iparpolitikája van, és folyamatosan erősíti azt. „Nekünk is szükségünk van egy európaira (iparra)” – hangsúlyozta.

Emmanuel Macron többek között a szuverenitás védelméről is beszélt, mely szerinte azt jelenti, hogy

„megválogathatjuk partnereinket, és saját magunk alakíthatjuk a sorsunkat, hogy ne csupán szemlélőként vegyünk részt a világ eseményeiben”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Charles Michel.(Fotó:EPA/Julien Warnand)

Ajánljuk még