Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Az Iszlám Államhoz hasonlította Oroszországot Kijev a lefejezést rögzítő videó kapcsán

Ukrajna az Iszlám Államhoz hasonlította Oroszországot, miután egy állítólagos ukrán hadifogoly lefejezését rögzítő videó terjedt el az interneten szerdán. Az ukrán vezetés felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy mihamarabb vizsgálja ki a történteket.

A nyilvánosságra hozott felvételen az látható, ahogy egy katonai egyenruhát viselő férfi először maga alá gyűr, majd lefejez egy sárga karszalagos férfit.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a videó „borzalmas”, azonban ellenőrizni kell annak hitelességét. Moszkva korábban tagadta, hogy katonáik ehhez hasonló szörnyűségeket követtek volna el a háború során.

Kapcsolódó tartalom

„Amit a világon senki sem tagadhat, az az, hogy milyen könnyen gyilkolnak ezek a szörnyszülöttek” – közölte videóüzenetben a felvételre reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében közölte: „Abszurd, hogy Oroszország – amely rosszabb, mint az ISIS (Iszlám Állam) –, elnökölhet az ENSZ Biztonsági Tanácsában”. Elmondása szerint az „orosz terroristákat ki kéne ebrudalni Ukrajnából”.

Kapcsolódó tartalom

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes arra kérte az embereket, hogy egészen addig, amíg a bűnüldöző szervek hivatalosan nem állapítják meg a katona kilétét, ne fedjék fel személyazonosságát. Arra kérte továbbá az internetezőket, álljanak le a videófelvétel megosztásával.

Az ukrán belbiztonsági ügynökség közölte, hogy háborús bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indított a videóval kapcsolatban.

Kiemelt kép forrása: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Kapcsolódó hírek

Kijev gyógyszert és orvosi eszközöket kér Indiától
Ukrajna több gyógyszert és orvosi eszközt kér Indiától – erről tárgyalt Újdelhiben az ukrán külügyminiszter-helyettes, aki egyúttal indiai vállalatokat kért fel, hogy vegyenek részt Ukrajna újjáépítésében. Erről az indiai külügyminisztérium közleményben számolt be szerdán.
Külföld
Ukrán mesterlövészek meglepő dolgokat árultak el a háborúról
Két ukrán, valódi nevét titokban tartó mesterlövész beszélt a Military Times nevű amerikai katonai portálnak a harctéri körülményekről, a háborúban való szerepükről, valamint felszerelésükről és annak használatáról. A két férfi azért tette mindezt névtelenül, mert az ukrán hadsereg engedélye nélkül nyilatkoztak.
Külföld
A litván hadsereg is részt vesz ukrán katonák németországi kiképzésében
Katonai kiképzőket küldött Litvánia Németországba, hogy ott – német és belga kollégáikkal együtt – részt vegyenek ukrán katonák kiképzésében az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében – közölte kedden a litván hadsereg.
Külföld

Ajánljuk még