Fontos

Hajtóvadászat indult a józsefvárosi gyilkos után

Aki átveszi a behívóját, pár óra alatt a fronton találja magát Ukrajnában – folytatódik a kényszersorozás

Az egyre nagyobb lakossági felháborodás ellenére tovább folytatódnak a durva kényszersorozások Ukrajnában. A toborzóirodák munkatársai szinte ellepték a városokat és a forgalmas helyeket. A közösségi oldalakon újabb videók jelentek meg az egyenruhások túlkapásairól: vannak, akiket az utcáról hurcolnak el.

 

Még mindig nem hagytak fel az erőszakos mozgósítással Ukrajnában, ahol a városokat szó szerint ellepték a hadkiegészítő irodák sorozó tisztjei. Felvételek készültek a nyugat-ukrajnai Ternopil piacán, amint egyenruhások rángatnak egy fiatal férfit, aki nem hajlandó velük tartani a hadkiegészítő parancsnokságra.

A civakodás percekig tart, végül a fiatalembert az odasereglett nők védik meg a katonáktól. Az erőszakos jeleneteket bemutató felvételek bejárták az ukrán közösségi oldalakat, ahol hatalmas a felháborodás.

Nemcsak az ország nyugati, hanem a keleti felében sem riadnak vissza az erőszaktól.

Egy férfit például a Dnyipróhoz közeli Lozovában tepertek a földre, miközben nők filmezték a jelenetet.

Kapcsolódó tartalom

Egyre több videó jelenik meg, ahol felháborodott nők kérik számon a katonákat a törvénysértő viselkedés miatt.

Odesszában pedig a nemrég újra kinyitott amerikai gyorséttermek környékén állítják le a forgalmat a rendőrök és a katonák, hogy átadják a behívóparancsot a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiaknak. A sorozók ott is szinte mindenütt jelen vannak, a főbb kereszteződésektől a plázák bejáratáig. A fekete-tengeri városban mikrobuszokkal viszik be a férfiakat a kaszárnyákba.

Az egyik ismerősömet egy ellenőrzőponton kiszállították az autójából, elvitték, behívót adtak neki,

átment az egészségügyi ellenőrzésen, gyorsan össze kellett csomagolnia, és irány a front

– mesélte egy férfi.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán férfiak egyre több esetben utasítják el a behívó átvételét. Az igazoltatás egyre többször fajul dulakodásig közöttük és az intézkedő szervek között. Például egy dnyiprói férfi összeverekedett a katonákkal, mert azok behívót akartak átnyújtani neki, végül a férfit a földre teperték.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajnában kedden jelentették be, hogy mostantól bárhol, a katonai nyilvántartásba vétel helyétől függetlenül is át lehet adni a behívókat.

Néhány nappal ezelőtt pedig már szóba került az is, hogy elektronikusan, az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül is kézbesítenék azokat.

Az összes telefonszám megvolt már a háború előtt az információs nyilvántartásunkban. Megvizsgáljuk ezt a lehetőséget is, hogy elkerüljük a bürokráciát, és rákényszerítsük az illetőt arra, hogy vegye magát nyilvántartásba a hadseregnél, ahogy azt az alkotmány is megköveteli” – mondta az illetékes.

Ukrajnában legutóbb februárban, május 20-ig hosszabbították meg a hadiállapotot, és az ezzel együtt járó általános mozgósítást is. Az időszak leteltével, várhatóan újabb kilencvennapos hosszabbítás következik.

Kiemelt képünk: M1

Ajánljuk még