Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Napokon belül leáll az utolsó német atomerőmű, de hogyan tovább?

| Szerző: hirado.hu
Németországban a megmaradt három atomerőművet szombaton kapcsolják le végleg a hálózatról. A leállásnak valójában már tavaly év végén meg kellett volna történnie, ám az ukrajnai háború és az általa kiváltott energiaválság miatt a kormánykoalíció akkor úgy döntött, a reaktorokat a tél folyamán is üzemben kell tartani. A mostani lekapcsolást számos szakértő és politikus is bírálja, mondván ez az árak további emelkedéséhez és az ellátásbiztonság megrendüléséhez is vezethet.

A kritikusok rendszerint megjegyzik azt is, hogy Németországnak nincs hosszú távú, életképes koncepciója arra vonatkozóan, hogyan lehetne pótolni az orosz energiahordozókat és az atomenergiát. A kormányzati körökből érkező válasz Angela Merkel elhíresült kijelentésére emlékezteti az embert. „Wir schaffen das”, vagyis „megoldjuk”.

Kapcsolódó tartalom

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) elnöke szerint az atomerőművek közelgő leállítása Németország számára helyzeti hátrányt fog okozni: az energiaköltségek radikálisan emelkedhetnek, valamint veszélybe kerülhet az energiaellátás biztonsága is.

Peter Adrian úgy fogalmazott, a mostani, a korábbinál valamivel alacsonyabb gázárak ellenére a legtöbb németországi vállalkozás számára továbbra is jelentősek az energiaköltségek, és Németország „még nincs túl a nehezén”, ami az ellátás biztonságát illeti. Mindez pedig nemcsak a következő télre, hanem hosszú távon is érvényes.

A szakember szerint a német gazdasági szereplők nagy része örülne annak, ha a válság végéig működőképes atomerőműveket hagynának üzemben.

Kapcsolódó tartalom

Eközben a Német Energia- és Vízgazdálkodási Szövetség (BDEW) arra figyelmeztetett, hogy az atomerőművek végleges, április 15-i leállítása következtében meg fog növekedni a szén-dioxid-kibocsátás, ugyanis ez fokozza szénerőművek üzemidejének meghosszabbításának veszélyét. Kerstin Andreae, a BDEW igazgatótanácsának elnöke elmondta, az atomenergia fokozatos megszüntetéséről szóló döntés már megszületett, vagyis a szövetségi kormánynak most minden energiáját a biztonságos, megfizethető és „klímabarát” energiaellátás érdekében rövid és hosszú távon szükséges döntések meghozatalára kell fordítania.

A jelenleg érvényes keretfeltételek mellett azonban nem garantált a kellő mennyiségű, biztonságos energiatermelő egység időben történő kiépítése. „A piac eddig nem teremtette meg a feltételeket a szükséges erőművek építéséhez, amelyek az időjárástól függetlenül bármikor tudnak áramot termelni” – tette hozzá.

A BDEW és a DIHK képviselői ezzel ellentmondtak Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszternek, aki a bírálatok ellenére visszafordíthatatlannak tartja az atomenergia fokozatos kivezetését. A zöld politikus a gáztárolók, az új cseppfolyósított földgáz-terminálok és a megújuló energia magas szintjére hivatkozva a közelmúltban kijelentette, hogy az energiaellátás biztosított.

Kapcsolódó tartalom

Az energiaellátás biztonsága Németországban ezen a nehéz télen is garantált volt és továbbra is az lesz” – fogalmazott Habeck egy német napilapnak. Véleménye szerint 2030-ra a megújuló energia elérheti a 80 százalékos részesedést a német energiamixben.

A CDU/CSU-frakció alelnöke, Jens Spahn elítélte a kormányt, amiért az továbbra is hajthatatlan az atomerőművek leállításának kérdésében.

A zöld klímaminiszter inkább a szénerőműveket – a valódi klímagyilkosokat, a nagy CO2-kibocsátókat – tartja üzemben, mint a klímasemleges [atom]erőműveket

– mondta Spahn kedden egy televíziós műsorban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A grohndei atomerőmű előtt tüntetnek a nukleáris energia felhasználását ellenzők a csernobili atomerőműben bekövetkezett katasztrófa 25. évfordulója előtti napon. A Bundestag 2011 nyarán nagy többséggel fogadta el a kormány javaslatát, amelynek értelmében 2022-ig leállítják az összes németországi atomerőművet. (MTI/EPA/Peter Steffen)

Ajánljuk még