Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Maradhat még a két óriáspanda a francia állatkertben, de utódaiknak mielőbb Kínába kell kerülni

Tovább maradhat egy közép-franciaországi állatkertben két óriáspanda, miután Emmanuel Macron francia államfő április eleji hivatalos kínai látogatásán megállapodás született erről.

A francia elnök kínai látogatásán megerősítették, hogy a pandák 2027-ig az állatkertben maradhatnak – mondta kedden Rodolphe Delord, a saint-aignan-sur-cher-i Beauval Állatkert igazgatója, aki maga is a Macront kísérő delegációval utazott Pekingbe.

Kapcsolódó tartalom

A Beauval Állatkert egyik fő attrakciójának számító óriáspandapár – Huan Huan és Jüan Ce – 2012 óta él Franciaországban és eredetileg 2022-ben kellett volna visszatérniük Kínába.

A mostani hosszabbításért cserébe megállapodtak arról, hogy a Franciaországban született utódaiknak amint lehet, Kínába kell kerülniük. Ennek jegyében a pandapár első, 2017-ben született kicsinye néhány héten belül el is hagyja a francia állatkertet és részt vesz a kínai fajmegőrző programban. A 2021-ben született pandaikerpár pedig két év múlva költözhet Kínába – közölte Delord.

Kapcsolódó tartalom

Bár az óriáspandák 2016 óta már nem szerepelnek a kihalással fenyegetett állatfajok hivatalos listáján, továbbra is a „sérülékeny” kategóriába tartoznak. Világszerte mintegy ötszáz óriáspanda él fogságban és nagyjából kétezer példány a kínai vadonban.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még