Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

ENSZ: Csaknem 8500 civil áldozata van az ukrajnai harcoknak

Közel 8500 civil áldozata van a több mint egy éve tartó ukrajnai háborúnak, ám félő, hogy ezen kívül még több ezer megerősítetlen halálesetről lehet szó - tudatta közleményében az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala csütörtökön Genfben.

A hivatal a közleményben 8490 megerősített lakossági halálesetről, valamint 14 244 sebesülésről számolt be a tavaly február 24-én kitört háború kezdete és az április 9. között eltelt időben.

Kiemelik ugyanakkor, hogy ez az adat „csak a jéghegy csúcsa”, mivel a szervezetnek igen korlátozott hozzáférése van a csatatéren történtekhez, több helyszínről emiatt késve érkeznek vagy még mindig megerősítésre várnak a jelentések.

Kapcsolódó tartalom

Mint írták, a halálesetek nagy része az ukrán kormány által felügyelt, valamint orosz támadás alatt álló területeken történt. Az Ukrajnától elcsatolt luhanszki és donyecki régiókban például közel négyezer lakossági halálesetet regisztráltak, ám az orosz erők Donyeck megye keleti részén még erősebb támadásba lendültek, itt pedig több várost és települést is bombáznak.

Kapcsolódó tartalom

Egy, az ENSZ által megbízott nyomozói szerv múlt havi jelentésében beszámolt róla, hogy az orosz katonaság „kíméletlen és aránytalan” támadásokat hajtott végre Ukrajna ellen, Moszkva ugyanakkor tagadja, hogy az egy éve tartó harcok során civileket vett volna célpontba.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még