Legfrissebb

Négy hónapon belül negyedszer tört ki vulkán Izland legsűrűbben lakott részén – videón a lávafolyam

Az ENSZ afganisztáni missziója arra kérte stábjának női dolgozóit, hogy ne menjenek be dolgozni

Az ENSZ afganisztáni missziója kedden bejelentette, hogy felülvizsgálja működését, és arra kérte teljes afgán stábját, hogy május 5-ig ne menjenek be dolgozni, miután a tálib vezetés megtiltotta a nők munkavégzését a nemzetközi szervezetnél.

António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten elítélte, hogy az afganisztáni tálib vezetés megtiltotta a nőknek, hogy a világszervezetnél dolgozzanak, és a döntés haladéktalan visszavonását követelte a radikális iszlamistáktól.

Kapcsolódó tartalom

A tilalommal az afganisztáni ENSZ-misszió (UNAMA) szerint a tálib hatóságok választás elé állítják az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy marad, és segíti az afgán népet vagy ragaszkodik kötelezőnek tekintett normáihoz és elveihez.

Heves nemzetközi bírálatok

Az ENSZ szerint a tilalom végrehajtása sértené a globális szervezetet alapszabályát. Az ENSZ afganisztáni női munkatársaira vonatkozó korlátozás heves nemzetközi bírálatokat váltott ki.

Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a tilalom betartása esetén egyes adományozók visszavonhatják az afganisztáni humanitárius segélyprogram támogatását, és a női dolgozók nélkül nem is tudnák végrehajtani a programokat.

Kapcsolódó tartalom

A tálibok hatalomra kerülésük óta számos korlátozást vezettek be a nők munkában, oktatásban és közéletben való részvételére, holott korában hangsúlyozták, hogy tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvényekkel összhangban.

Roza Otunbajeva, az UNAMA vezetője április elején közölte, hogy felvették a kapcsolatot a tálibokkal a döntés haladéktalan visszavonása érdekében. Mint akkor hangsúlyozta, a tálibok döntése példátlan a nemzetközi szervezet gyakorlatában, és

„támadást jelent a nőkkel, az ENSZ alapvető elveivel és a nemzetközi joggal szemben”.

Afganisztánban az ENSZ-nek mintegy 3900 alkalmazottja van, közülük 3300-an afgánok. A szervezet 600 afgán és 200 külföldi nőt foglalkoztat.

A tálib vezetés nem kommentálta az ENSZ közleményeit.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/STRINGER 2072)

Kapcsolódó hírek

Josep Borrell: A tálibok diszkriminatív intézkedései tovább súlyosbítják a nők helyzetét Afganisztánban
Az Európai Unió (EU) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a tálibok úgy döntöttek, megtiltják az afganisztáni nőknek, hogy ENSZ-szervezeteknél dolgozzanak, ez a diszkriminatív lépés tovább súlyosbítja az országban élő nők és lányok helyzetét, valamint sérti a nemzetközi emberi jogi törvényeket – hívta fel a figyelmet pénteki sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.
Külföld

Ajánljuk még