Aktuális

Elő a szelvényekkel! – mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Környezetszennyező energiahordozók és szerencse révén úszta meg Európa a telet, Brüsszel mégis hajthatatlan

Példátlanul nagy mértékben, 13 százalékkal csökkent tavaly az Európai Unió gázfogyasztása – ez derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség adataiból. Hortay Olivér, a Századvég szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy az 55 milliárd köbméteres csökkenés részben a kiugróan kedvező időjárásnak, az ipari termelés visszaesésének, illetve annak köszönhető, hogy a gyárak egy része gázról a környezetszennyezőbb szénre vagy olajra állt át. Magyarországra közben zavartalanul érkezik az orosz gáz, a kormány pedig idén is fenntartja a rezsicsökkentett árakat.

Most is többszázezer köbméter gáz érkezik Magyarországra minden órában. Az orosz energiahordozónak köszönhetően az ellátás biztosított. A magyarok pedig az unióban a legkevesebbet fizetik a gázért.

A költségvetésben meg vannak azok a források, amelyek biztosítják, hogy idén is maradjon a rezsicsökkentés

közölte csütörtökön Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a kormány célja, hogy idén és jövőre is biztosítani tudja a kedvezményt.

Mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig semmilyen változás az árban nem következik be, és ez szándékaink szerint nem csupán az év végéig, hanem hogyha van rá lehetőség, akkor továbbra is így marad, tehát ezeket a szabályokat fenn fogjuk tartani, és meg fogjuk hosszabbítani” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Így továbbra is érvényesek a tavaly augusztus 1-én életbe lépett rezsicsökkentési szabályok. E szerint a villamosenergiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. Mivel a különböző gázkeverékeknek más a fűtőértéke, a rezsicsökkentett ár 63.645 megajoule fűtőértékű gázra vonatkozik. A gáz köbméterenként 102, az áram kilowattóránként 36 forintba kerül. A rezsicsökkentésnek köszönhetően a havi megtakarítás 181 ezer, az éves pedig jóval több, mint kétmillió forint.

Az unió többi országában ahol a kormányok az uniós szankciók miatt nem tudnak többé orosz gázt vásárolni, ott a lakosságot igyekeztek spórolásra ösztönözni.

Kapcsolódó tartalom

A nemzetközi energiaügynökség adatai szerint az EU tavalyi gázfogyasztása példátlanul nagymértékben, 13 százalékkal, azaz 55 milliárd köbméterrel csökkent – mondta Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött videóban. A Századvég Konjunktúrakutató üzletágvezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ebből a Brüsszel által hangsúlyozott új energiahatékonyság növelő beruházások és az energiatudatosság, mindössze 13 milliárd köbméterrel csökkentették a fogyasztást. A maradék 42 milliárd köbméter a történelmi viszonylatban is kiugróan kedvező időjárásnak, azaz a szerencsének, az ipari termelés visszaesésének, illetve a gyárak, üzemek gázról szénre vagy olajra történő átállásának köszönhető.

A telet tehát nagyrészt a gazdaságunk leépülése, a környezetszennyezőbb energiahordozókra való áttérés és a szerencse miatt úsztuk meg.

Brüsszel az idei évre még nagyobb, 15 százalékos fogyasztáscsökkentést vár el a tagállamoktól. Egyértelműen látható azonban, hogy ez még súlyosabb gazdasági és környezetvédelmi károk árán érhető el. Hiszen aligha számíthatunk arra, hogy az időjárás örökre kegyes lesz hozzánk” – magyarázta a szakértő.

Hortay Olivér hozzátette: a fogyasztás drasztikus visszafogására épülő politika tévút, mert leépülő gazdasághoz és megszűnő munkahelyekhez vezet.

Európának nem kevesebb, hanem több energiára van szüksége.

Kiemelt kép: Szénerőmű a kelet-franciaországi Saint-Avoldban 2022. november 29-én. Az erőművet véglegesen bezárni tervezték az előző tél végétől, a francia kormány azonban az energiaválság miatt újraindította a működését (Fotó: MTI/AP)

Ajánljuk még