Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Nem csökken a feszültség az izraeliek és a palesztinok között, összecsapások voltak Jeruzsálem utcáin

Nem csökken a feszültség az izraeliek és a palesztinok között Jeruzsálemben. Izrael légitámadást intézett Libanon ellen és növelte a Gázai övezet elleni csapásokat, válaszul arra a 34 rakétára, amelyeket Libanonból indítottak Izrael északi részei ellen tegnap. Közben felháborodott muszlimok ezrei gyűltek össze a jezuzsálemi Al-Aksza mecset előtt. A városban több helyen is összecsapások voltak.

Lángokban állt egy ház udvara az észak izraeli Betzetben, miután a községet csütörtökön rakétacsapás érte. Az izraeli hatóságok szerint csütörtökön harmincnégy rakétát lőttek ki az országra Libanonból. A többségüket még időben lelőtték.

A helyiek által készített felvételeken jól látható, ahogy az üzembe lépő Vaskupola védelmi rendszer sikerrel semlegesítette a lövedékeket.

A rakéták közül több mégis földet ért. Az izraeli-libanoni határon található Shlomi városában egy ügyvédi irodát ért találat.

Egy izraeli ügyvéd vagyok. A mögöttem látható épület az irodám. Csak később hallottam, hogy az egyik Libanonból érkező rakéta ide csapódott és nagy károkat okozott. Rémültek vagyunk. Ilyen támadásra már hosszú ideje nem volt példa” – panaszolta a kárvallott férfi.

Kapcsolódó tartalom

Az incidensre azután került sor, hogy az izraeli hatóságok szerdán betörtek a Jeruzsálemi Templom Hegyen található Al-Aksza mecsetbe, hogy feloszlassák azokat a muszlimokat, akik elbarikádozták magukat az épületben. Az összecsapásokban többen megsérültek.

A zsidók és a muszlimok közti feszültséget növeli, hogy idén egybeesik a ramadán, a muzulmán böjthónap, valamint a pészah, vagyis a zsidó húsvét. A muszlimok azzal érvelnek, hogy a zsidó közösség tagjai elől zárták le az épületet, akik állatáldozatot akartak ott bemutatni. Az izraeli hatóságok szerint azonban erre a zsidóknak nem is lenne lehetőségük, mivel egy korábbi egyezmény értelmében a helyszínen csak a muzulmánok gyakorolhatják a vallásukat.

Kapcsolódó tartalom

A Libanonból érkező támadást követően összeülő izraeli biztonsági tanács szerint a palesztin HAMASZ terrorszervezet követte el az agressziót, amire Izrael határozott válaszlépéseket ígért.

Nem áll szándékunkban változtatni a Templom Hegyet érintő szabályokon. Ugyanúgy fel fogunk lépni a helyszínen erőszakot alkalmazó szélsőségesek ellen, mint az ellenségeinkkel szemben. Teljes köztünk az egyetértés abban, hogy minden agressziót válaszcsapások fognak követni” – figyelmeztetett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.

Nem is kellett sokat várni az izraeli válaszra. Csütörtök este a Gázai övezetbe és Libanonba is rakétákkal lőttek át. A gázai utcák teljesen kiürültek.

Kapcsolódó tartalom

Bezártak az üzletek és mindenki hazament, pedig a ramadán idején ilyenkor mindig tele vannak az utcák vásárlókkal. Az emberek félnek kimenni az izraeli támadások miatt” – mondta egy palesztin férfi.

Az este folyamán Gáza viszonozta a tüzet. Még a péntek hajnali órákban is rakétacsíkokat lehetett látni az izraeli égbolton.

Közben felháborodott muszlimok ezrei gyűltek az Al-Aksza mecset elé Jeruzsálemben. A város utcáin több helyen is összecsapások voltak, miután az izraeli rendőrök megpróbálták lezárni a mecsethez vezető utakat.

Ajánljuk még