Interjú

Orbán Viktor: A nehezén már túl vagyunk

Visszautasította a Nemzetközi Valutaalap reformjavaslatait a tunéziai elnök

Visszautasította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformjavaslatait csütörtöki beszédében a tunéziai elnök.

Kaisz Szaíd „elfogadhatatlan, további elszegényedéshez vezető külföldi diktátumnak” nevezte a pénzügyi szervezet javaslatait, és a sajtónak nyilatkozva azt mondta: „más megoldásokat kell találni, mert az ország szociális biztonságát és annak fenntartását komolyan kell venni”.

Tunézia tavaly októberben kapott elvi ígéretet a Nemzetközi Valutaalaptól arra, hogy 1,9 milliárd dollár folyósításával enyhítenék az észak-afrikai országot sújtó gazdasági válságot, mert a GDP-arányos államadósság már eléri a 80 százalékot. A nem sokkal később elindított tárgyalások azonban zsákutcába jutottak, mert az IMF szerint Tunézia nem mutatott komoly hajlandóságot a több mint 100 eladósodott állami vállalatát érintő reformcsomag bevezetésére, és az alapvető közszükségleti cikkek állami támogatását sem akarja megszüntetni.

Kaisz Szaíd a tunéziai függetlenség atyjaként számon tartott korábbi államfő, Habib Burgiba halálának 23. évfordulóján tartott megemlékezésen beszélt. A szociális biztonságot emlegetve arra utalt, hogy Burgiba elnöksége idején, 1983-ban egy ízben megszüntették a gabonatermékek állami támogatását. Ennek hatására olyan mértékben nőtt a kenyér, a búzadara és a tésztafélék ára, hogy ez óriási elégedetlenséget váltott ki, ami zavargásokba torkollott, és a gyorsan bevezetett szükségállapot ellenére is több tucat ember meghalt.

A tunéziai költségvetés megalkotása komoly problémákba ütközhet 2023-ban, mert noha az államadósság döntő hányada belföldi, az év végéig több külföldi hiteltörlesztés válik esedékessé, így a hitelminősítő intézetek szerint komoly veszélybe kerülhet az ország fizetőképesége.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/AFP/Fethi Belaid

IMF

Ajánljuk még