Baleset

Kamionnal ütközött egy autó a sztrádán, forgalomkorlátozásra kell számítani

Biztonsági cég: Ukrajna már a háborút megelőzően is az orosz hackercsoportok célpontja volt

Oroszország már a háború megindítása előtt is számos komoly hackertámadást intézett Ukrajna ellen a hadműveletek előkészítése érdekében – közölte csütörtökön a Mandiant amerikai biztonsági cég, hozzátéve, hogy fehérorosz, illetve kínai hackertevékenységre utaló nyomokat is találtak.

David Grout, a vállalat régiós vezetője a franciaországi Lille-ben rendezett kiberbiztonsági fórumon elmondta, hogy bár orosz hackerek már 2014-től kezdtek behatolni az ukrajnai rendszerekbe, sok esetben a betöréseket csak most fedezték fel.

A hackerek emellett rendszeresen telepítettek adattörlő szoftvereket (wiper) a többi között távközlési eszközöknél vagy közlekedési hálózatokon, például vasutaknál.

Ezek a támadások a háború óta újrakezdődtek – tette hozzá Grout.

Aláhúzta, hogy a jelek szerint Oroszország adatlopással igyekezett minél több információt megszerezni Ukrajna lakosságáról, ebbéli igyekezetében pedig városházák, egyetemek, iskolák ellen is kibertámadásokat intézett.

A cél az állampolgárok lehető legrészletesebb lajstromba vétele volt, név, kor, cím, társadalombiztosítási szám és a gyerekek száma alapján. „A cél pedig az volt, hogy a kibervilágból a való világba átlépve intézzenek támadásokat az embereket ellen” – szögezte le.

Kapcsolódó tartalom

Kijev a háború kitörése után kérte a Mandiant segítségét, a vállalat pedig több száz dolgozóját mozgósította az Ukrajnát érő hackertámadások kivédésére, valamint a rendszerek helyreállítására. Ez utóbbi a Mandiant szerint számos nehézségbe ütközik, ugyanis a hackerek több helyre alvó vírusokat telepítettek.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még