Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Zelenszkij látogatása napján mondott le a lengyel agrárminiszter az olcsó ukrán gabona miatt

| Szerző: hirado.hu
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán elfogadta Henryk Kowalczyk agrárminiszter lemondását – jelentette az Interia hírügynökség. Kowalczyk lemondását a lengyel gazdák körében az olcsó ukrán gabona miatt egyre növekvő elégedetlenséggel magyarázta, és éppen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök varsói látogatásának napján jelentette be.
Lengyel gazdák traktoros útblokáddal tiltakoznak az ukrán gabonaimport ellen az északnyugati Szczecin városában, 2023. április 3-án. A gazdák szerint az Ukrajnából behozott gabonamennyiség lenyomja a hazai szemes termények felvásárlási árát a gabonapiacon. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) politikusa szerdai sajtótájékoztatóján azzal indokolta döntését, hogy úgy látja, az Európai Bizottság nem fogja teljesíteni a lengyel gazdák alapvető követelését, a Közép- és Kelet-Európát (valamint Észak-Afrikát) elárasztó olcsó ukrán gabona elleni védővámok bevezetését.

Az eset pikantériája, hogy Henryk Kowalczyk éppen szerdán jelentette be lemondását, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos látogatásra érkezett Varsóba.

Zelenszkij a nap folyamán megbeszéléseket folytat Andrzej Duda lengyel államfővel és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel is.

Kapcsolódó tartalom

Új fejezetet nyitna a gazdákkal a lengyel kormánypárt

A nagyobbik kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője azzal magyarázta a változtatást, hogy új fejezetet akarnak nyitni a gazdákkal való kapcsolatokban. A PiS már meg is nevezte Kowalczyk utódját Robert Telus személyében, aki a párt egyik legnépszerűbb politikusa.

A szóvivő hozzátette: nem kívánnak minden felelősséget a miniszterre hárítani a gabonaárak körül kialakult országos feszültségek miatt, és Kowalczyk miniszterelnök-helyettesként továbbra is a lengyel kormány tagja marad.

Erre hivatkozva Lengyelország több pontján tiltakozó megmozdulásokba kezdtek a gazdák, és a következő napokban, hetekben is sztrájkokat terveznek a gabonatermelők.

Morawiecki kormányfő kedden arra szólította fel a tüntetőket, hogy tartsák be a múlt heti megállapodást, és adjanak a kormánynak időt az intézkedések végrehajtására.

Aláhúzta: a lengyelországi gabonaraktárak kezdenek megüresedni, az ukrajnai szállítmányok nagyrészt tranzitként haladnak át az országon.

Kapcsolódó tartalom

Kowalczykot 2021 őszén nevezték ki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterré. Az Interia hírügynökség értesülései szerint a politikus kormányfőhelyettesként továbbra is tagja marad a kormánynak.

Az ukrajnai gabonaexport ügye előzetes közlések szerint egyik témája lesz Zelenszkij elnök szerdai varsói tárgyalásainak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Lengyel gazdák traktoros útblokáddal tiltakoznak az ukrán gabonaimport ellen az északnyugati Szczecin városában, 2023. április 3-án. A gazdák szerint az Ukrajnából behozott gabonamennyiség lenyomja a hazai szemes termények felvásárlási árát a gabonapiacon. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

Ajánljuk még