Gyász

Elhunyt Gát György

Páratlan méretű éhezés kezeléséhez kér pénzt a Világélelmezési Program új főigazgatója

Páratlan élelmezési válság kezeléséhez kért több pénzt az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) új, szerdán hivatalba lépett főigazgatója, az amerikai Cindy McCain Rómában.

McCain szerint ha nem lesz elég pénz, az éhínség tovább terjed, az erőforrások vészesen fogynak, és a fejadagok csökkennek, s a szervezet további megszorításokra kényszerülhet. „Nem fogunk tudni élelmet adni azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – mondta.

Szavai szerint azon szeretne dolgozni, hogy növelje a forrásokat és a program hatékonyságát, s innovatív, modern megoldásokat találjon a kihívásokra. Ezért elsősorban a magánszférából új partnerek keres.

„A világ nem fordíthat hátat az éhezőknek” – fogalmazott McCain, aki a 2018-ban elhunyt amerikai szenátor, John McCain özvegye.

A Világélelmezési Program tavaly 158 millió emberhez juttatott el élelmiszert, de arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet továbbra is példátlanul súlyos. Az okok között a különböző konfliktusokat, gazdasági válságokat, rendkívüli időjárási körülményeket és a műtrágyák árának növekedését nevezték meg.

A 2020-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett WFP költségvetése teljes egészében adományokból áll, 2022-ben 14,4 milliárd dollárt sikerült gyűjtenie.

A világon a Föld lakói közül minden tizedik, vagyis mintegy 828 millió ember éhezik. A kifejezetten súlyos helyzetben lévők száma 349 millióra nőtt, miközben 2019-ben számuk még 135 millió körül volt. A tizenöt legsúlyosabban érintett országban több mint 30 millió gyerek szenved alultápláltságtól.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még