Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Küszöbön a világ első, chatbot miatt indított rágalmazási pere

| Szerző: hirado.hu
Ausztrália egyik polgármestere és jogi képviselete pert készít elő az OpenAI ellen, mivel állítólag a vállalat Chatbotja, a ChatGPT hamisan nevezte őt bűnösnek egy vesztegetési botrányban. Ez lehet a világ első rágalmazási pere, amelyet egy automatizált nyelvi szolgáltatás ellen indítanak.

 

Brian Hood-ot tavaly novemberben választották meg az ausztráliai Hepburn Shire polgármesterévé. A politikus akkor kezdett el aggódni hírneve miatt, amikor a társadalom körében elterjedt, hogy a ChatGPT őt nevezte bűnösnek egy külföldi vesztegetési botrányban, amely az ausztrál jegybank egyik leányvállalatát, a Nore Printing Australia-t érintette a 2000-es évek elején.

Hood ugyan dolgozott a leányvállalatnak, viszont a téves állítással szemben ő volt az, aki értesítette a hatóságokat arról, hogy külföldi tisztségviselőknek kenőpénzt fizettek a pénznyomtatási szerződések elnyerése érdekében. Mint az őt képviselő ügyvédek mondták, soha nem vádolták meg a polgármester bűncselekménnyel.

Hood jogi képviselete március 21-én küldött levelet a ChatGPT tulajdonosának az OpenAI-nak, amelyben felszólították, hogy 28 napon belül javítsák ki a hibát, különben rágalmazási pert indítanak a vállalattal szemben.

Kapcsolódó tartalom

Az értesülések szerint az OpenAI még nem válaszolt a jogi levélre.

Amennyiben a felszólításnak a vállalat nem tesz eleget és Hood perel, akkor ez lehet az első alkalom, hogy valaki pert indít egy vállalat ellen egy chatbot állításai miatt.

De mi is az a Chat GPT? Az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett nagy nyelvi modellel rendelkező Chatbotról van szó, amely képes párbeszéd jelleggel megválaszolni összetett kérdéseket. A tavaly novemberben prototípusként megjelent mesterséges intelligencia a bemutatását követően rövid időn belül nagy érdeklődést váltott ki.

A ChatGPT egyébként szoros együttműködésben van a Microsofttal, amely kizárólagos felhőszolgáltatója, emellett pedig jelentős adományokkal támogatta a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokat.

Kapcsolódó tartalom

„Ez egy mérföldkő lenne abban az értelemben, hogy ezt a rágalmazási jogot a mesterséges intelligencia és a publikáció egy új területére alkalmazza az informatikai térben” – mondta a James Naughton, a polgármestert az ügyben képviselő Gordon Legal ügyvédi iroda partnere a Reutersnek.

Az ausztrál rágalmazási kártérítések felső határa általában 400 000 ausztrál dollár – 92 millió forint – körül van. Azt még nem tudni, hogy pontosan hányan jutottak hozzá a Hood-ról szóló hamis információkhoz – amely a kifizetés nagyságát határozza meg –, de a rágalmazó állítások jellege elég súlyos volt ahhoz, hogy 200 000 dollárnál – 46 millió forintnál – többre tarthasson igényt a polgármester – mondta Naughton.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

Ajánljuk még