Baleset

Frontálisan ütközött egy autó és kisteherautó: egy ember meghalt, hárman megsérültek

Terrortámadást készíthettek elő a Svédországban őrizetbe vett emberek

Terrortámadás előkészítésének gyanújával öt embert vettek őrizetbe a svéd hatóságok – jelentette be a skandináv ország titkosszolgálata (SÄPO) kedden.

A közlemény szerint a gyanúsítottakat kedd reggel, három városban indított összehangolt razzia során vették őrizetbe, a gyanúsítottak egy januári tüntetés során elégetett Korán miatt terveztek bosszút állni, a hatóságok pedig úgy vélik, külföldi iszlamista szélsőségesekkel is kapcsolatban állnak.

A januári tüntetést követően a hatóságok több, a megmozduláson elkövetett Korán-égetéssel kapcsolatos ügyben kezdtek nyomozást – tette hozzá a titkosszolgálat.

Ugyancsak kedden egy svéd bíróság megsemmisítette a rendőrség korábbi, a Korán elégetését betiltó döntését, a közlemény szerint „a tiltásnak nincs megalapozott indoka”.

A rendőrség februárban, merényletek veszélyére és a svéd közbiztonságra gyakorolt következményekre hivatkozva már betiltott egy, a Korán elégetését tervező tüntetést.

Az iszlám vallás szent könyve egyik példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége előtt rendezett megmozduláson gyújtotta fel január 21-én Rasmus Paludan dán szélsőjobboldali vezető, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali szerveződés alapítója.

A Korán-égetést követően megszakadtak a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló svéd-török tárgyalások, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig leszögezte: Stockholm ezután nem számíthat Törökország támogatására a csatlakozást illetően.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még