Baleset

Frontálisan ütközött egy autó és kisteherautó: egy ember meghalt, hárman megsérültek

„Már csak a parancsra várunk, és pontos irányra” – ellentámadásra készül az ukrán haderő

Ellentámadásra készül az ukrán haderő, ezt Volodimir Zelenszkij elnök is megerősítette. A Bahmutnál állomásozó ukrán katonák szerint már csak az új, nyugati fegyverekre várnak. Közben az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a front több pontján végeztek az ukrán egységekkel.

Rengeteg a munka a harckocsikat javító ukrán műhelyben, a Donyeck megyei Bahmut közelében. Az ott dolgozók szerint a páncélosokkal az a legnagyobb baj, hogy régiek, több szervizelést igényelnek, ezért szeretnének további nyugati fegyverszállítmányokat. A tankokon szolgáló katonák pedig azt mondják, hogy az új felszereléssel visszafoglalják az oroszok által megszállt területeket.

Az emberek készen állnak az ellentámadásra, már csak a parancsra várunk, és pontos irányra, hogy merre menjünk: Bahmutba, Szoledarba vagy akárhová

– mondta egy ukrán katona.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán haderő keddi jelentése szerint 24 óra leforgása alatt csaknem 70 orosz támadást vertek vissza a donyecki területen. Mindkét fél szerint Bahmutnál a leghevesebbek a harcok, míg az ukránok szerint csapataik kitartanak a városban, addig

az oroszok azt állítják, hogy a település nagyját elfoglalták, hamarosan pedig a helyi vasútállomás is az ellenőrzésük alá kerül, így elvághatják az ukránok utánpótlási vonalát.

Donyeck irányában a déli haderő légicsapásainak és tüzérségének köszönhetően egy nap alatt hatvanöt ukrán fegyveres vesztette életét. Emellett négy páncélozott harcjárművet, két gépkocsit és egy D–30-as tarackot semmisítettek meg” – nyilatkozta a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov arról is beszélt, hogy Lyman térségében kétszázhuszonöt, Zaporizzsja irányában pedig további hetven ukrán katonával végeztek az orosz csapatok. Emellett az orosz hadvezetés tájékoztatása szerint haderejük megakadályozta az ukránok csapatösszevonását Kupjanszknál.

Kapcsolódó tartalom

Közben hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Csernyihiv megyében lévő Jahidne faluba látogatott abból az alkalomból, hogy a település pontosan egy évvel ezelőtt szabadult fel az orosz megszállás alól. Felkeresett egy iskolát, amelynek pincéjében a települést megszálló orosz katonák csaknem egy hónapon át tartottak fogva civileket. Az iskolába elkísérte az ukrán elnököt Robert Habeck német alkancellár is.

A megemlékezésen az ukrán elnök is megerősítette, hogy hamarosan ellentámadást indítanak.

Azt sajnos nem mondhatom meg, hogy konkrétan mikor állunk majd készen, de felkészülünk, és erősek leszünk a csatatéren. Visszafoglaljuk a földünket. Nehéz megmondani, hogyan és mikor. Konkrétumokat nem oszthatok meg, mert nem akarunk lehetőséget adni az Orosz Föderációból érkező megszállóknak, hogy felkészüljenek. De meg fogjuk tenni, erről tudniuk kell, így van idejük elmenni, vagy végzünk velük” – fogalmazott az ukrán elnök.

Kapcsolódó tartalom

Volodimir Zelenszkijnek egyébként hétfőn sűrű napja volt, mert Csernyihiv városában találkozott az UNESCO főigazgatójával. Az ukrán államfő bejelentette, hogy az ország északi részén fekvő város pályázni fog azért, hogy felvegyék a világörökségi helyszínek listájára. Az ENSZ becslései szerint eddig már csaknem 900 milliárd forintnak megfelelő kár keletkezett Ukrajna kulturális örökségében a háború miatt. A helyreállítás pedig ennek mintegy háromszorosába kerül majd.

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal találkozik az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében, Donyeck megyében 2023. március 22-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ajánljuk még