Aktuális

Megérkeztek az e heti legszerencsésebb számok

Jobboldali sikert és szoros eredményt hoztak a finn választások, Sanna Marin bukhatja a kormányfői posztot

| Szerző: hirado.hu
Rendkívül izgalmasra sikerültek a választások Finnországban. A választás eredményei igen szorosra sikerültek, három párt is közel 20 százalékos eredményt ért el. Egyet biztosra tudunk, az élen a jobbközép Nemzeti Szövetség áll, így a párt vezetőjeként Petteri Orpo próbálkozhat meg a kormányalakítással.

Az eredményből egyelőre nehéz megmondani milyen kormány alakul majd a finneknél, a választások szoros eredményt hoztak, ugyanis bár a jobbközép Nemzeti Szövetség 20,8 százalékkal megnyerte a választásokat, nyomukban a konzervatív Finnek Pártja 20 százalékot ért el, a Sanna Marin miniszterelnök vezette szociáldemokraták a harmadik helyen állnak 19,9 százalékkal.

Kapcsolódó tartalom

Az előzetes eredmények alapján

a Nemzeti Szövetség 48 parlamenti helyet szerzett, mögöttük pedig a Finnek Pártja 46 hellyel, míg a Szociáldemokrata Párt 43 hellyel végeztek.

Petteri Orpo, a Nemzeti Szövetség (Kokoomus) elnöke bejelentette pártjának győzelmét a választásokon. Orpo beszédében kiemelte, hogy ők fogják vezetni a koalíciós tárgyalásokat, és elmondta, a következő kormány legfontosabb feladata a NATO-hoz újonnan csatlakozott Finnország felépítése lesz.

A leköszönő miniszterelnök Sanna Marin elismerte vereségét, úgy fogalmazott: „Ez egy igazán jó eredmény, még akkor is, ha ma nem én végeztem az első helyen”.

Riikka Purra (balra) a Finnek Pártja vezetője, a szociáldemokrata Sanna Marin miniszterelnök és Petteri Orpo a  jobbközép Nemzeti Szövetség elnöke (Fotó: EPA/KIMMO BRANDT).

A Finnek Párta Riikka Purra kiválónak nevezte a választás eredményét, a prioritásuknak pedig a bevándorlást és a közbiztonságot nevezte meg egy esetleges koalícióban.

Koalíciós kormányzás várható Finnországban

Egyik párt sem szerzett abszolút többséget, ezért az országban már megszokott koalíciós kormányzás várható, az viszont még várat magára, hogy ez pontosan hogyan néz majd ki.

A két nagy jobboldali párt alkothat koalíciót, azonban az eredmények alapján ez sem lesz elegendő a parlamenti többséghez. Az öt képviselőt szerző kereszténydemokratákkal, vagy egy várható képviselőjével a liberális Most Mozgalommal szövetkezve azonban elérhető a parlamenti többség.

Több forgatókönyv valószínű, de Finnország minden bizonnyal új miniszterelnököt kap Petteri Orpo személyében, aki megpróbálkozhat a kormányalapítással.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Thierry Monasse/Getty Images

Ajánljuk még