Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Sztrájkolnak a dolgozók, fennakadások várhatók a londoni Heathrow repülőtéren

Fennakadások várhatók húsvétkor a londoni Heathrow-n, ahol a repülőtér biztonsági személyzete 10 napos sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetés több mint 1400 alkalmazott kiesését jelenti. A dolgozók béremelést követelnek. A reptér vezetése számos intézkedést vezetett be a légikikötő zökkenőmentes és biztonságos működése érdekében.

 

Legalább 40 járatot kellett törölni szombaton a londoni Heathrow repülőtéren, miután 1400 dolgozó pénteken 10 napos sztrájkot hirdetett.

Kapcsolódó tartalom

A munkabeszüntetés a tervek szerint húsvét vasárnapig tart. A szakszervezet képviselője azt mondta, a drasztikus áremelkedés és az egyre nehezebb megélhetés miatt kezdtek sztrájkba.

„Mindenki tudja, hogy London a világ egyik legdrágább városa. Sokan már képtelenek kifizetni a számláikat vagy törtleszteni a jelzáloghitelüket. De hallottam olyan történeteket is, hogy volt aki a tél közepén inkább hideg vízben zuhanyozott, csakhogy benzint vehessen a kocsijába és dolgozni menjen”

– mondta a szakszervezet tisztségviselője, hozzátéve: elkerülhető lett volna a sztrájk az iskolai szünet kezdete és az ünnepek előtt, ha a bértárgyalásokon sikerült volna megyezni.

A reptér vezetői január 1-ig visszamenőleg 10 százalékos béremelést ajánlottak fel, illetve 1000 font egyszeri kifizetésére tettek javaslot. A dolgozók ezzel azonban nem elégedtek meg.

A munkabeszüntetésben csak a British Airways által használt egyik terminál biztonsági őrei és a rakományt ellenőrző személyzet vesz részt.

Ezért a légitársaság járatainak mintegy 5 százalékát törölte a húsvéti időszakban.

A Heathrow elnöke közölte: a fennakadások elkerülése érdekében mintegy ezer, más területeken dolgozó munkatársat, illetve önkénteseket irányítottak át a sztrájkolók helyére. Emellett figyelmeztették az utazókat, hogy ellenőrizzék a járatokat legalább három órával az indulás előtt.

A reptéri vezetés szerint elfogadhatatlan lenne, hogy az utasok ismét olyan káosszal szembesüljenek, mint tavaly húsvétkor, amikor járatokat kellett törölni, és hatalmas sorok alakultak ki nagyrészt a létszámhiány miatt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció (fotó: MTI/EPA/Andy Rain).

Ajánljuk még