Fontos

Ferenc pápa elhagyhatta a kórházat és megerősítette, hogy jön Magyarországra

Választ Finnország: véget vethet a „rocksztár” zenéjének a finn bevándorlásellenes párt

| Szerző: hirado.hu
Véget érhet vasárnap a Finnországot 2019 óta kormányzó Sanna Marin miniszterelnöki ciklusa. Megválasztásakor a világ legfiatalabb kormányfője, akinek pályafutását ellentmondásos, gyakran nagy port felverő kijelentései és botrányos kihágásai fémjeleztek. Április 2-án akár bevándorlásellenes Finnek Pártja is nyerhet a parlamenti választáson.

 

„Egy bevándorló havi 700 euró körüli fizetésével már a jóléti rendszer részévé válhat, társadalombiztosítás is megilleti.

Sajnos a segélyből élni túl könnyű”

– Riikka Purra, az ellenzéki Finnek Pártjának elnöke így foglalta össze a Helsingin Sanomat című lapnak nyilatkozva azt a számos finn voksolót irritáló, igen fontos társadalmi problémát, ami a vasárnapi parlamenti választás egyik fontos kérdése lehet Finnországban.

Kapcsolódó tartalom

Ki a populista?

Összesen 200 parlamenti helyről voksolnak az 5,6 milliós országban április 2-án (a szavazók száma a legutóbbi parlamenti választáson, 2019-ben 4,5 millió volt), s az elemzők igen szoros versenyre számítanak.

Az esélyeket latolgató orgánumok, közöttük a brit Daily Mail szerint Finnország – ahogy a lap fogalmaz – „rocksztár” miniszterelnöke, Sanna Marin el fogja veszíteni a vasárnapi parlamenti választásokat, mivel lemaradhat jobboldali riválisa, a Finnek Pártja mögött. A legfrissebb felmérések szerint Sanna Marin miniszterelnök balközép SDP-je csak a harmadik helyen áll a radikális Finnek Pártja és a jobbközép Nemzeti Koalíció mögött.

Sanna Marin a szociáldemokraták, a Centrum, a Zöldek, a Baloldali Szövetség és a Svéd Néppárt balközép koalícióját vezeti.

Komikus önellentmondásba keveredtek a választás kapcsán a fősodorbeli, a Finnek Pártját „csuklóból” nacionalistázó, ismert és vezető médiatermékek: miközben számos elemzésben következetesen „populistázzák” a Finnek Pártját. A „haladó” Sanna Marin azzal támadja a Nemzeti Koalíciót, hogy amit lehet,

„el akarnak venni a szegényektől, hogy a gazdagoknak adjanak”

– ezen érveléssel kimerítve a „populizmus” fogalmát.

Kapcsolódó tartalom

„Megosztó személyiség”

Sanna Marin a magyar olvasók számára nemcsak elképesztő botrányai, hanem hazánkkal kapcsolatos kirohanása miatt is ismert lehet, ugyanis többször is élesen kritizálta a magyar kormányt. „Hangsúlyoztam Orbán Viktornak az emberi jogok és a társadalmi nyitottság fontosságát. A társadalomnak nem szabad diszkriminálnia a kisebbségeket. Fenntartom, hogy a szexuális és gender kisebbségek esetében az alapvető jogoknak érvényesülnie kell minden tagállamban” – nyilatkozta még 2019-ben.

„Megosztó személyiség. Vannak rajongói, mint egy rocksztárnak, másrészt viszont sokan ki nem állhatják”így vélekedett Sanna Marinról az az AFP-nek nyilatkozva a megválasztásakor, 34 évesen a világ legfiatalabb kormányfőjeként aposztrofált politikusról Marko Junkkari, a Helsingin Sanomat napilap újságírója.

Népszerűségének zuhanását a finn kormányfő nemcsak azzal vívta ki, hogy

egy, a világhálón hozzáférhető videón vadul táncolt és „keményen bulizott”

úgymond sztárnak számító barátaival – igaz, támogatottságának az sem tett jót, hogy a hadvezetés tudta nélkül vadászgépeket ígért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, majd ezt letagadta.

Zuhanó államháztartási mutatók

Mégis, a kormányzat teljesítményének megítélését leginkább a gazdasági mutatók zuhanása befolyásolja. Az ellenzéki konzervatív Nemzeti Koalíció vezetője, Petteri Orpo szerint Sanna Marin kabinetje felelőtlenül növeli az államadósságot.

Kapcsolódó tartalom

„Államháztartásunk zuhanni fog, és ez jóléti társadalmunk alapjainak eróziójához vezet” – mondta Orpo az AFP-nek. Finnország GDP-arányos adósságállománya a 2019-es 64 százalékról 73 százalékra emelkedett, amit a Nemzeti Koalíció a kiadások hatmilliárd eurós (6,5 milliárd dolláros) csökkentésével próbálna orvosolni.

„Nem akarjuk csökkenteni a támogatásokat. Ez nem megoldás”

– mondja erre a „szélsőjobboldaliként” beállított, radikális Purra, aki éppen adócsökkentést ígér programjában.

A finnek vasárnap eldönthetik, melyik utat választják.

Kiemelt kép: Sanna Marin finn miniszterelnök leadja voksát a finnországi Tampere egyik szavazóhelyiségében az előzetes szavazás napján, 2023. március 25-én. A parlamenti választásokat április 2-án tartják Finnországban. (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen)

Ajánljuk még