Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Kínai vadászrepülők lépték át a Tajvani-szoros középvonalát

Kilenc kínai vadászrepülőgép és egy katonai drón lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát – jelentette a tajvani védelmi minisztérium szombaton.

Az incidens a minisztérium közleménye szerint a szombat reggel 6 órát megelőző 24 órában történt. Válaszlépésként Tajvan repülőgépeket küldött, hogy figyelmeztesse a kínai gépeket.

Tajvan, amelyet Kína a saját területének tekint, az elmúlt években gyakran számolt be arról, hogy a kínai légierő szinte naponta hajt végre bevetéseket a sziget közelében.

A tajvani védelmi tárca korábbi közleménye szerint pénteken is kilenc kínai harci repülőgép lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát.

Kapcsolódó tartalom

Caj Jing-ven tajvani elnök szerint Kína szándékosan növeli a feszültséget a térségben.

A Közép-Amerikában tartózkodó Caj Jing-ven hazatérése előtt valószínűleg Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház republikánus elnökével is találkozik Los Angelesben, Kína azonban megtorlással fenyegette meg Tajvant, ha erre a találkozóra sor kerül.

Kapcsolódó tartalom

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Kapcsolódó hírek

Peking provokációnak tartja a tajvani elnök és az amerikai képviselőház elnökének találkozóját
Tajvan elnöke, Caj Jing-ven helyi idő szerint szerda délután elhagyta a szigetet, és hivatalosan megkezdte 10 napos közép-amerikai látogatását, amelyet két ízben is megszakít az Egyesült Államokban. Tervezett találkozóját Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével „provokációnak” nevezte a kínai kormány illetékes szóvivője ugyancsak szerdán.
Külpolitika
Folytatódik a nagyhatalmi szkander Tajvanért: míg a régi elnök Kínában, addig a jelenlegi Amerikában turnézik
Ma Jing-csiu az első volt tajvani vezető, aki a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta Kínába látogat, Caj Jing-vent viszont akár az amerikai képviselőház elnöke is fogadhatja. Az elmúlt időben Peking és Washington is fokozta erőfeszítéseit az értékes szigetért folytatott versenyben, de a legutóbbi „sikert” Kína könyvelhette el, Honduras ugyanis megszakította hivatalos diplomáciai kapcsolatait Tajpejjel és elismerte az egy Kína elvét.
Külföld

Ajánljuk még