Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Hölvényi György: stratégiai előrelépésre van szükség Szíriával kapcsolatban

Stratégiai előrelépésre van szükség Szíriával kapcsolatban, az Európai Unió nem feledkezhet meg a szíriai válságról, a földrengés pedig lehetőséget adott arra, hogy újragondolják a Bassár el Aszad vezette rezsimmel kapcsolatos szankciós politikát – írta Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője az MTI-nek eljuttatott szombati közleményében.

A kereszténydemokrata politikus, aki humanitárius misszió keretében Szíriában tartózkodik, többek között a februárban bekövetkezett földrengés helyszíneire, Latakiába és Aleppóba látogat el, hogy egyházi vezetőkkel egyeztessen, és felmérje a legsürgetőbb humanitárius szükségleteket, majd tapasztalatai alapján jelentést készítsen a témával foglalkozó európai döntéshozóknak.

Kapcsolódó tartalom

„A februári földrengés után minden a tragédiáról szólt, mára azonban a Szíriára irányuló figyelem szinte megszűnt. Pár hét alatt sokezer áldozatról feledkezett meg a világ. Aki segíteni akar, az csak nagyon nehezen jut hiteles információkhoz. Nincs megbízható adat arról, hányan sérültek meg a katasztrófában. Nem hallunk róla, mi történt a több mint 77 ezer földönfutóvá vált szíriai családdal. Nem tudjuk, mire lenne szüksége annak 4 millió embernek, akit közvetlenül érintett a földrengés Szíriában. Mindez abban az országban, ahol eddig is 14 millióan szorultak nap mint nap humanitárius segítségre. A tisztánlátás most kulcsfontosságú. Egyértelmű, ha nem történik változás, a szenvedés, a kilátástalanság súlyosbodni fog és fokozódik az elvándorlás” – írta Hölvényi György.

Kapcsolódó tartalom

A képviselő útja során meglátogatja az aleppói Szent Lajos Kórházat, amely magyar segítséggel épült fel. Emellett, egyeztetéseket folytat Mario Zenari bíborossal, Szíria apostoli nunciusával, továbbá találkozik a jezsuita menekültszolgálat szíriai igazgatójával, valamint katolikus, melkita, örmény, illetve protestáns vallási vezetőkkel, és együtt keresi a megoldás lehetőségeit II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkával. „Az utazás célja, hogy olyan emberekkel találkozhassak, akik valóban képesek tenni és tesznek is a szíriai emberek szenvedésének enyhítéséért” – tette hozzá a politikus.

Kapcsolódó tartalom

„A tőlük kapott hiteles tájékoztatás és a misszión szerzett tapasztalataim alapján jelentést készítek a témával foglalkozó európai döntéshozók számára. A cél mindenek előtt a stratégiai előrelépés. Az Európai Unió nem feledkezhetnek meg a szíriai válságról, a földrengés pedig lehetőséget adott arra, hogy újragondoljuk az Aszad-rezsimmel kapcsolatos szankciós politikát. Módot kell találnunk arra, hogy a szankciók a politikai céljaikat elérjék, de ne fokozzák a szenvedést!” – húzta alá a képviselő.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Kapcsolódó hírek

Hölvényi György: A libanoni válság megoldásában az EU-nak nem szabad figyelmen kívül hagynia a vallások szerepét
A Libanont sújtó válság megoldásában az EU-nak nem szabad figyelmen kívül hagynia a vallások szerepét, mert az egyházak amellett, hogy nélkülözhetetlen szociális feladatokat látnak el, az ország utolsó, társadalmi bizalmat élvező tekintélyei is – hívta fel a figyelmet Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője szerdai sajtóközleményében.
Külföld
Hölvényi György: Segélyek helyett lehetőségeket kell adni Afrikának
Segélyek helyett lehetőségeket kell adni Afrikának, az Európai Uniónak támogatnia kell az olyan helyi kezdeményezéseket, amelyek elősegítik a szülőföldön való boldogulást – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata uniós parlamenti képviselő kedden az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.
Külföld

Ajánljuk még