Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Amerika-ellenes a Trump elleni vádemelés Ron DeSantis szerint

Vezető amerikai republikánusok határozottan elítélték a Donald Trump volt elnök elleni vádemelést.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Donald Trump tagadja a kapcsolat tényét.

Kapcsolódó tartalom

A New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék csütörtökön szavazta meg az amerikai politika történetében példátlan vádemelést.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke a manhattani államügyészt bírálva azt mondta, hogy

a vádemeléssel helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak, és beavatkozik az elnökválasztásba.

McCarthy Twitter-üzenetében azt írta, hogy Alvin Bragg demokrata párti államügyész a hatalmával visszaélve használja az igazságszolgáltatást fegyverként Trump ellen.

„Az amerikai nép nem fogja eltűrni ezt az igazságtalanságot, és a képviselőház felelősségre fogja vonni Alvin Bragget a hatalommal való példátlan visszaélésért” – írta.

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója, aki Trump potenciális kihívója lehet az elnökjelöltségért, szintén azt hangsúlyozta a Twitteren, hogy fegyverként használják az igazságszolgáltatást egy „politikai ügy” előmozdítására.

„Ez Amerika-ellenes”

– írta, és jelezte, hogy Florida nem fog segíteni, ha az államban élő Trump kiadatását kérik New Yorkból.

Mike Pence volt amerikai alelnök a CNN-nek nyilatkozva botránynak nevezte a Trump elleni vádemelést, és azt hangsúlyozta, hogy ezzel csak még jobban megosztják az országot. „Ez egy politikus ügyész rossz döntése” – mondta Pence, aki 2017 és 2021 között volt Trump alelnöke.

Kiemelt képünk: Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész távozik New York-i hivatalából 2023. március 30-án. Donald Trump volt amerikai elnök ellen Alvin Bragg vizsgálata nyomán vádat emeltek hallgatási pénz fizetésének ügyében ezen a napon. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Ajánljuk még