Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Odaadtuk a tankokat, de hogyan tovább? Három hónap alatt elfogyhatott a pénz a német hadseregnél

| Szerző: hirado.hu
Március végére, azaz három hónap alatt kimerítette az egész évre szánt ötmilliárd eurós (kb. 1900 milliárd forint) állagmegóvásra és alkatrészbeszerzésre fordítható keretösszeget a német hadsereg. A Bundeswehr március végén 18 modern Leopard 2-es harckocsit szállított le Ukrajnának – most viszont nincs pénz a tartalék alkatrészekre.

Hiába az elmúlt évek legbőségesebb kormányzati támogatása, a jelek szerint a német hadsereg (Bundeswehr) április elejére a teljes éves költségvetést elköltötte.

A Bundeswehrnek idén ötmilliárd euró (kb. 1900 milliárd forint) állt rendelkezésre állagmegőrzésre és tartalék alkatrészek beszerzésére, ám ezt az éves keretösszeget már most, három hónap alatt felélte a hadsereg

– tudta meg a német Business Insider a Bundeswehr felszereléséért, informatikai infrastruktúrájáért és azok felhasználásáért felelős szövetségi hivataltól.

Kapcsolódó tartalom

A hivatal március 6-án jelentette a berlini védelmi minisztériumnak, hogy az eszközkarbantartásra szánt pénz – az egész évre szánt 51 millárd eurós kormányzati támogatás egytizede – elfogyott.

A jelentés szerint a pénzt elsősorban „nagy méretű felszerelésekre”, valamint ruházatra és lőszerre használta fel a hadsereg.

A Business Insider kérdésére a szövetségi védelmi minisztérium nem kívánta kommentálni az értesülést. Ugyanakkor a minisztérium szóvivője felhívta a figyelmet, hogy a hadsereg beszerzéseit és az azokhoz kapcsolódó kiadásokat érintő információk a jelenlegi helyzetben nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információknak minősülnek.

A minisztérium nem kívánta megerősíteni a német üzleti lap azon értesülését sem, ami szerint a beszerzésre szánt forrásokat utólag átirányították az állagmegőrzésre létrehozott kasszába. Konkrét kérdésre válaszolva azonban a minisztérium szóvivője elismerte, hogy a tárca „a költségvetési jogalkotó által biztosított rugalmasság keretein belül minden lehetőséget kihasznál az eszközök állagmegőrzésének biztosítására”.

Kapcsolódó tartalom

A Business Insider információi szerint a költségvetés más területeiről átcsoportosítottak egy három számjegyű milliós összeget a hadsereg kiadásaira, de hogy pontosan mire, azt nem tudni.

A lap szerint a Bundeswehrnél a pénzügyi átcsoportosítások évek óta bevett gyakorlatnak számítanak. A mindennapi működéshez szükséges összegeket pedig többek között a kutatási és projektalapok kasszájából fedezték – írta a Focus Online.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen Olaf Scholz német kancellár beszámolót hallgat egy Mars II. típusú rakétaindító rendszernél a német haderő évenkénti szárazföldi hadgyakorlatának sajtónyilvános napján, 2022. október 17-én az észak-németországi Bergenben. (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Ajánljuk még