Repülőgép-baleset

Felszállás után lezuhant és a kifutópályának csapódott a repülő, ketten meghaltak

Megható! Mancs utóda vitt virágot a hős mentőkutya szobrához

A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török-magyar barátság következő 100 éve is – így fogalmazott a köztársasági elnök a törökországi Kocaeliben Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásakor. Az államfő emlékeztetett, hogy a magyarok az 1999-es izmiti földrengés és az idei természeti katasztrófa után is azonnal a török emberek segítségére siettek. Novák Katalin hozzátette: Mancs kutya jelkép számunkra.

„Mancs szobra jelképezi az önzetlenséget, a segítősszándékot, és a bátorságot önzetlenség , segítő szándék, bátorság, olyan tulajdonságok amelyekre mi mokk büszkék vagyuk, olyan tulajdonságok, amilyenekkel szeretnénk rendlekezni (…) Én azt kívánom, hogy a következő 100 év a magyar-török kapcsolatokban szóljon a bátorságról, az egymás iránti segítő szándékról és az önzetlenségről, tehát a magyar-török barátságról” – fogalmazott Novák Katalin köztársági elnök az eseményen tartott beszédében.

Kapcsolódó tartalom

A törökországi Kocaeliben lelepleztük Mancs, az életeket mentő hős kutya szobrát. Mancs szobránál a mostani földrengés utáni mentés egyik négylábú hőse, Hope helyezett el virágot, mindkét kutya nevelője, Lehoczki László jelenlétében – írta közösségi oldalán az államfő, aki emlékeztetett: Mancs az 1999-es izmiti földrengéskor mentett életeket, most pedig 29 Magyarországról érkezett kutya segédkezett 35 ember életének megmentésében.

Mint ismert a napokban többnapos látogatásra érkezett Törökországba Novák Katalin, aki találkozott azzal az ötéves kisfiúval, Ahmettel, akit öt nap után mentettek ki Antakyában a romok közül a magyar mentőcsapatok. A kisfiú életjelét először Hope érezte meg.

Kapcsolódó tartalom

Az ő történetükről szól Fauszt Tímea Kövekbe zárult remény című rövidfilmje, amelyet a héten a hirado.hu-n láthattak először:

Kiemelt kép: Hope a mentőkutya virágot visz Mancs szobrához (Forrás: M1)

Ajánljuk még