Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Ellenséges partraszállásra készülnek Romániában

| Szerző: hirado.hu
A NATO vezetésével tartott Tengeri pajzs fedőnevű hadgyakorlaton a Duna-deltában fekvő Mahmudia közelében azt modellezték a részt vevő csapatok, hogy mi történne egy ellenséges partraszállási kísérlet esetén.

A román haditengerészet csütörtökön összefegyvernemi hadgyakorlatot vezetett a Fekete-tenger partvidéke mentén, amelyen amerikai és NATO-csapatok vettek részt, mivel a harminc országot tömörítő szövetség az ukrajnai orosz háború közepette igyekszik növelni a biztonságot a délkeleti szárnyán – írja az amerikai ABC.

Kapcsolódó tartalom

A március 20. és április 2. között zajló nagyszabású tengeri és légi gyakorlatok a Tengeri pajzs (Sea Shield) 23 elnevezésű gyakorlatsorozat részét képezik, amelyben tizenkét NATO-tagország és több partnerország mintegy 3400 katonája vesz részt. A román erők mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Törökország, Lengyelország, Hollandia, Görögország, Portugália, Georgia, Moldova, Albánia és Bulgária képviselteti magát katonai alakulatokkal a gyakorlaton.

Csütörtökön a Duna-deltában fekvő Mahmudia régiójában azt demonstrálták, hogy

az egyesített erők hogyan semlegesítenének egy ellenséges partraszállási kísérletet.

Több mint harminc haditengerészeti és tizenöt „gyors beavatkozó” hajó mellett tizennégy repülőgép van jelen Romániában, valamint robbanáselhárító búvárok, vegyi, biológiai és nukleáris védelmi szakemberek is képviseltetik magukat.

Kapcsolódó tartalom

Az oroszok 2022. februári inváziójára válaszul a NATO megerősítette jelenlétét Európa keleti szárnyán azzal, hogy további vegyes nemzetiségű csoportokat küldött a szövetség tagállamaihoz, Romániába, Magyarországra, Bulgáriába és Szlovákiába.

Román haditengerészek rohamcsónakokon kísérnek egy kotróhajót a NATO vezetésével tartott Tengeri pajzs fedőnevű hadgyakorlaton a Duna-deltában 2023. március 30-án. A manőverekben tíz NATO-tagállam, illetve Moldova és Georgia mintegy 3400 katonája vesz részt. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement) 
(Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement) 
Az Opanez román folyami hadihajó ágyúja tüzel a NATO vezetésével tartott Tengeri pajzs 23 fedőnevű hadgyakorlaton a Duna-deltában fekvő Mahmudia közelében 2023. március 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)
Rakétavető a Opanez román folyami hadihajó fedélzetén a NATO vezetésével tartott Tengeri pajzs fedőnevű hadgyakorlaton. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)
Román haditengerészek a Tengeri pajzs 23 fedőnevű hadgyakorlaton a Duna-deltában fekvő Mahmudia közelében (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement) 
Román légi deszantosok a NATO vezetésével tartott Tengeri pajzs 23 fedőnevű hadgyakorlaton a Duna-deltában fekvő Mahmudia közelében 2023. március 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)
(Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Kiemelt kép: Román haditengerészek rohamcsónakokon, fölöttük egy Puma helikopter a NATO vezetésével tartott Sea Shield 23 (Tengeri pajzs 23) fedőnevű hadgyakorlaton a Duna-deltában fekvő Mahmudia közelében 2023. március 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánljuk még