Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

Beomlott egy szentély Indiában, több tucat hívő életét vesztette

Az indiai hadsereg katonái és a mentőegységek 35 holttestet emeltek ki a közép-indiai Indaur város hindu szentélyének forráskútjából Madhja Prades államban, miután csütörtökön a régi építmény fölé emelt épületrész beomlott, maga alá temetve számos hívőt – közölte pénteken egy helyi kormányzati kormánytisztviselő.

A Ráma isten tiszteletére tartott, tűzszertartással egybekötött ünnepségen szemtanúk szerint nagy tömegben gyűltek össze a hívők. Sivradzs Sohan, Madhja Prades állam főminisztere, parlamenti képviselő vizsgálatot rendelt el a baleset ügyében és közölte, hogy az évek óta nem használt, lefedett kút valószínűleg a hatalmas embertömeg súlya miatt szakadt be.

A mentési munkálatok folytatódnak, eddig 18 embert mentettek ki élve a törmelékek alól, a sérülteket kórházba szállították.

A helyi hatóságok közlése szerint a mentőegységek csaknem 140 emberrel, kötelek és létrák segítségével hozták felszínre a holttesteket, miután kiszivattyúzták a vizet a kútból. Feladatukat a szűkös járatok és a kútba hullt törmelékek nehezítik.

Kapcsolódó tartalom

A hadsereg mentőcsapata csütörtök este csatlakozott a mentőegységekhez. A Times of India című újság beszámolója szerint a mentési munkálatokat ekkor gyorsították fel, azután, hogy

a víz alatti kamerák a kút iszapos vizében lebegő holttesteket mutattak.

A szentély több száz éves kútjának, voltaképpen az építmény díszes, lépcsőkkel és teraszokkal ellátott, tágasabb vízfelülethez vezető lejáratának nyílását néhány évvel ezelőtt vasrácsokkal és csempékkel fedték le.

Idén januárban az önkormányzati hatóságok felszólították a templom tulajdonosait, hogy távolítsák el a fedéltákolmányt, mert az nem biztonságos, és nem is engedélyezték, ám a figyelmeztetést a tulajdonosok semmibe vették

– írta az újság.

Indiában gyakoriak az épületomlások a rossz építkezési technika és a szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. 2022 októberében a nyugat-indiai Gudzsarát államban egy százéves függőhíd omlott össze, több százan zuhantak a Makcsu folyóba, és legkevesebb 132 ember veszítette életét. Ez volt az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb balesete Indiában.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még