Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Az olasz adatvédelmi hatóság letiltotta a hozzáférést a mesterséges intelligenciára épülő ChatGPT-hez

Adatvédelmi aggályokra hivatkozva további döntésig letiltották az OpenAI cég mesterséges intelligenciára épülő új chatbotját, a ChatGPT-t Olaszországban – jelentette be az olasz adatvédelmi hatóság pénteken.

A hatóság közlése szerint a chatbot vizsgálata során „nem találtak megfelelő jogi alapot, amely megindokolná a nagy mennyiségű személyes adat gyűjtését és tárolását, ami a felület működtetéséért felelős algoritmusok tanítását szolgálja”.

A Microsoft által támogatott programot hivatalosan 13 éves kor fölött lehet használni, a hatósági vádak szerint a ChatGPT azonban nem ellenőrizte a felhasználók életkorát, így nem tett eleget annak érdekében, hogy biztosítsa ezt a felhasználói feltételt.

A hivatal ezenfelül vizsgálni kezdte, hogy a chatbot működése megfelel-e az Európai Unió általános adatkezelésre vonatkozó szabályzatának(GDPR).

A hivatal a BBC brit közmédia tudósítása szerint közölte továbbá, hogy a ChatGPT-ért felelős, amerikai székhelyű OpenAI cégnek 20 nap áll rendelkezésére, hogy bemutassa, miként korrigálná az olasz adatvédelmi hatóság által megfogalmazott aggályokat. Ennek hiányában a cégnek 20 millió euró (7,6 milliárd forint) vagy éves jövedelmének négy százalékával megegyező összegű bírságra kell számítania.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol a héten kiadott közleményében felhívta a figyelmet a ChatGPT veszélyeire, amelyek között adathalászati kísérletek, dezinformációk terjesztése vagy kiberbűnözés is szerepel.

A technológiai ipar vezető szereplői mindemellett szerdán nyílt levélben sürgették a mesterséges intelligencia fejlesztésének azonnali felfüggesztését

a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.

Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még