Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Legidősebb fiát tette meg koronahercegnek az Egyesült Arab Emírségek elnöke

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek államelnöke legidősebb fiát, Kálid sejket nevezte ki Abu-Dzabi koronahercegének, három fivérét pedig vezetői pozíciókba helyezte.

A kinevezéssel – amelyeket az állami médiában tettek közzé – Kálid sejk válik az államelnöki pozíció várományosává, a hatalom pedig még inkább a Perzsa(Arab)-öböl menti ország fővárosába összpontosul.

Az elnök saját testvéreit, Hazza bin Zájidot és Tanun bin Zájidot Abu-Dzabi helyettes vezetőinek nevezte ki, Manszur bin Zájidot pedig az alelnöki pozícióval bízta meg.

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan múlt évben vált hivatalosan is az emírségek elnökévé,

miután bátyja, az addigi államelnök, Kalifa bin Zájid Ál Nahajan elhunyt. Az ezt megelőző években Mohamed bin Zájid Ál Nahajan a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) vezette, s ezzel együtt viselte a koronahercegi címet is, és 2014 óta az ország de facto vezetője volt, miután bátyja agyvérzést szenvedett.

Kapcsolódó tartalom

Abu-Dzabi az országot alkotó hét emírség közül a legbefolyásosabb:

nemcsak politikai, de gazdasági központ is, a főváros koronahercegi tisztsége így nagy jelentőséggel és tekintéllyel bír.

Hatalmas olajkitermelő országként az Egyesült Arab Emírségek a világ hatodik legnagyobb kőolajexportőre, és a világ hetedik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.

Az elmúlt években az emírségek ráadásul a térségben is egyre nagyobb hatalomra tettek szert: Abu-Dzabi nem csak Oroszországgal és Kínával mélyítette el kapcsolatait, de gazdasági okokból Iránnal is jó viszonyt ápol, annak ellenére, hogy 2020-ban az első olyan öböl menti ország lett, amely diplomáciai kapcsolatot létesített Izraellel.

Kiemelt képen Mohamed bin Zájid al-Nahaján, az Egyesült Arab Emírségek elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili)

Ajánljuk még