Aktuális

Déli temperamentumot hoz az olasz fociválogatott új szövetségi kapitánya

Az EBESZ vizsgálatot indít ukrajnai gyerekek kényszeráttelepítésének ügyében

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálatot indít az ukrajnai gyerekek kényszeráttelepítésével kapcsolatban a megszállt ukrajnai térségekből Oroszországba – közölte csütörtökön este az osztrák külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint az EBESZ 45 tagállama aktiválta az úgynevezett moszkvai mechanizmust, amely független szakértői testület létrehozását irányozza elő a jogsértésekkel kapcsolatos értesülések kivizsgálására, illetve az érintett tagállamok támogatására. „Ausztria határozottan elítéli a gyermekek törvénybe ütköző elhurcolását” – írta Twitter-oldalán az osztrák diplomáciai tárca.

„Oroszország – úgy tűnik – nem ismer határokat neoimperialista hatalmi törekvéseiben: a bucsai barbár háborús bűncselekményektől az áldatlan nukleáris kardcsörtetésen, az energia és éhezés fegyverként való cinikus alkalmazásán át az ukrán társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak, a gyermekek elhurcolásáig” – írta Alexander Schallenberg külügyminiszter.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök és csatlósai elfogadhatatlan, nemzetközi jogba ütköző agressziós háborút folytatnak. Megvetendő bűntetteket követnek el” – hangoztatta Schallenberg. Hozzátette: Ausztria az orosz agresszió első napjától fogva Ukrajna oldalán áll.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még