Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Ausztrália korlátozza legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóit

Az ausztrál parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az ország legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó vállalatait a szennyezés jelentős csökkentésére, illetve szén-dioxid-kvóták vásárlására kötelezi.

A balközép munkáspárti kormány szerint az új reformok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ország elérje a kitűzött klímacélokat.

Ausztrália parlamentje még szeptemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2030-ra 43 százalékkal csökkenti, 2050-re pedig nullára redukálják az országban a szén-dioxid-kibocsátást.

Ez a törvény volt az első klímavédelmi lépés, mióta a Munkáspárt tavaly májusban hatalomra jutott a Konzervatívok legyőzésével, akiket azzal vádoltak,

hogy tétlenkednek a klímaváltozás elleni harcban, mert hivatali idejük alatt Ausztrália a világ egyik legnagyobb szén- és gázexportőre volt. A szeptemberben meghozott rendelet szerint a 2030-ra vállalt kibocsátáscsökkentés 50 százalékkal ambiciózusabb, mint az előző kormányé.

Kapcsolódó tartalom

A most elfogadott törvényt a szenátusban 32-26 arányban szavazták meg, július 1-jén lép életbe, kibocsátási plafont határoz meg, és arra kényszeríti Ausztrália 215 legnagyobb üvegházhatású gázokat kibocsátó vállalatát, hogy évente 4,9 százalékkal csökkentsék a szennyezést, vagy szén-dioxid-kvóták vásárlásával teljesítsék a célokat.

Az ausztrál kormány szerint így a károsanyag-kibocsátás nem lesz képes meghaladni az ország jelenlegi, évi 140 millió tonnás szennyezési szintjét, és ez a határérték idővel csökkenni fog.

A reformok a tervek szerint összesen 205 millió tonnával csökkentenék az ország szennyezési szintjét 2030-ra, ami a kormány szerint olyan, mintha kivonnák az ausztrál utakról az autók kétharmadát.

A legnagyobb szennyezők ezután szén-dioxid-kvótákat vásárolhatnak a kitűzött célok eléréséhez, de amennyiben a kibocsátás csökkentéséhez 30 százaléknál is több kvótát vesznek, magyarázatot kell adniuk arra, hogy miért nem tesznek többet a károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerint pártjának azért szavaztak bizalmat a 2022-es választásokon, hogy lépéseket tegyen a klímavédelem érdekében.

„A mai nap nagy lépés a választók bizalmának viszonzására. A törvény elfogadásával megvalósulhat a cél, hogy Ausztrália 2030-ra 43 százalékkal, 2050-re pedig nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását”

– mondta a miniszterelnök a parlamentben.

Ted O’Brien, az ellenzék éghajlatváltozási és energiapolitikai szóvivője viszont azt mondta, hogy a kibocsátási korlátozások hatására az országból az ipari beruházásokat Kínába és Indiába helyezik át, növelve ezzel az ausztrál háztartások kiadásait.

„Ez az adó az árak emelkedését fogja eredményezni a megélhetési válság közepette, miközben az ország minden háztartása megérzi az áremelkedés fájdalmas hatásait”

– mondta O’Brien a parlamentben, utalva az Ausztráliában szokatlanul magas inflációra és kamatlábakra.

A sydney-i Climate Council (Klímatanács) nevű környezetvédelmi csoport szerint azonban egy évtized óta ez a reform az első olyan ausztrál jogszabály, amely ténylegesen szabályozná az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még