Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

A kijevi Pecserszka Lavra szerzetesei beperelték a műemlékegyüttes vezetőségét

A kijevi Pecserszka Lavra (barlangkolostor) – Moszkva által kánoninak tartott – Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó szerzetesei keresetet nyújtottak be a bírósághoz az azonos nevű műemlékegyüttes vezetősége ellen.

A kijevi Gazdasági Bíróság befogadta a kérelmet, az ügyet április 26-án tárgyalják – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Nikita Csekmanra, a kolostor ügyvédjére hivatkozva.

Keresetükben a szerzetesek azt kérik, hogy tiltsanak be minden, a vallási közösség tevékenységét akadályozó intézkedést a műemlékegyüttes részéről a bírósági tárgyalás idejére.

A bíróság eleget tett a kolostor azon kérésének, hogy

az állami szervek adjanak tájékoztatást arról, milyen vélelmezett jogsértések történtek az Ukrán Ortodox Egyház részéről a barlangkolostor területén.

Csütörtök reggel istentiszteletet tartottak a nagyböjt ötödik hetében a kolostor Szent Kereszt Felmagasztalása templomában Onufrij metropolita vezetésével orosz nyelven. A szertartást a közösségi portálokon élőben közvetítették.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtökön akarta megkezdeni munkáját a barlangkolostor tulajdonában lévő ingatlanok átvételével és átadásával foglalkozó bizottság, de dolgavégezetlenül távozott, miután a hívek nem engedték be a kolostor területére. Röviddel ezután géppisztolyos rendőrök jelentek meg a Pecserszka Lavra bejáratánál, akik átvizsgálják a be- és kihajtó gépkocsikat.

Az ukrán kulturális minisztérium felmondta az UPC-vel kötött bérleti szerződést, és

felszólította a szerzeteseket, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort.

Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter kijelentette, hogy a szerzetesek akkor maradhatnak a barlangkolostorban, ha átlépnek a konstantinápolyi pátriárka által elismert Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

Jepifanyij metropolita, az ukrán kormány által támogatott PCU vezetője szerdán Avrahamij archimandrita személyében vikáriust nevezett ki a Pecserszka Lavra élére. Ő ismételten arra szólította fel a rivális egyház papjait és szerzeteseit, hogy lépjenek át az ő egyházába.

Pavlo metropolita, a kolostor apátja közölte, hogy kompromisszumról szó sem lehet, a szerzetesek a végsőkig kitartanak. Hozzátette, hogy a bérleti szerződés egyoldalú felmondása nem lehetséges, bírósági döntésre van szükség, és beadták a kijevi Gazdasági Bíróságra a vonatkozó keresetet.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint

arról biztosította az érintett egyházat, hogy nem fogják erőszakkal kiüldözni a szerzeteseit a kolostor területéről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti üzenetében a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy az UPC-vel szembeni intézkedésekre azért volt szükség, hogy megóvják a társadalmat a „vallási manipulációktól”.

Kijev azzal vádolja az UPC-t – a második legnépesebb ukrajnai ortodox egyházat -, hogy kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva ukrajnai háborúját. Az UPC azt állítja, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlenítette magát az Orosz Ortodox Egyháztól.

Tavaly év végén az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre az Ukrán Ortodox Egyház több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszka Lavrában is. Az SZBU szerint a házkutatások során „oroszbarát” irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt euróban, dollárban és rubelben, valamint „gyanús” orosz állampolgárokat találtak.

Az 1051-ben alapított Pecserszka Lavra 1990-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, az állami tulajdonban lévő épületegyüttesben több múzeum és szentély működik.

Ajánljuk még