Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Zelenszkij hallani sem akar Bahmut feladásáról

Folyamatos az orosz csapatok előrenyomulása Bahmutnál, de Volodimir Zelenszkij hallani sem akar a város feladásáról. Az ukrán elnök azt mondja, az megingatná az ukránok győzelembe vetett hitét és az Ukrajnát támogató országok bizalmát is.

A hírek szerint Ukrajna egy offenzívát készít elő az orosz kézen lévő Melitopol városa ellen. Elvágnák a Krím-félsziget összeköttetését Oroszországgal – hangzott el az M1 híradójában.

Hónapok óta folyik az ádáz küzdelem

„Bahmut állandó tűz alatt van. Folyamatosak a rakétatámadások. Kihaltak az utcák, a katonák a lövészárkokban, a civilek az óvóhelyeken vannak. A városnak ez a része az Ukrán Fegyveres Erők ellenőrzése alatt van. Ide az ellenség nem tud betörni”– mondja egy járőr.

Kapcsolódó tartalom

A taktikailag jelentéktelen városért hónapok óta ádáz küzdelem folyik. Sokak szerint ez az orosz-ukrán háború eddigi legvéresebb ostroma. Az ukránok állítják: csak kedden 50-nél több orosz támadást vertek vissza a környéken.

Kapcsolódó tartalom

Ám az orosz jelentések alapján úgy tűnik, a Wagner zsoldoshadsereg már nagyon közel van Bahmut központjához. A város északi és keleti területei már az övéké.

Volodimir Zelenszkij azonban hallani sem akar Bahmut feladásáról. „ Az egy győzelem lenne Putyinnak. Ő pedig meglovagolná ezt a győzelmet. Hencegne vele a Nyugatnak, saját népének, Kínának és Iránnak” – mondta az ukrán elnök egy interjúban.

Kapcsolódó tartalom

Zelenszkij ismét fegyvereket kér a Nyugattól

Zelenszkij szerint Bahmut bevétele egy olyan fegyvertény lenne az orosz elnök számára, amit a politikában is felhasználhatna. A város eleste megrengethetné az ukránok győzelembe vetett hitét, de az Ukrajnát támogató országok bizalmát is megingatná.

A kijevi kormány számára létszükséglet az eddig beígért nyugati fegyverek leszállítása. Ukrajna tankokra és rakéta-elhárító rendszerekre vár, és harci repülőket is remél, ezek nélkül az ukrán hadsereg nem tud belevágni egy tavaszi offenzívába.

Kapcsolódó tartalom

Erre a hírek szerint egyre komolyabban készülnek az ukránok. Melitiopolt egyre hevesebb tüzérség támadásokkal sújtják. Nyugati megfigyelők szerint az itteni frontvonal mögötti, jelenleg orosz kézen lévő dél-ukrajnai település visszafoglalására tesznek majd kísérletet. Ezzel ugyanis elvágnák a szárazföldi összeköttetést Oroszország és a Krím között.

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen) látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még