Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Titkos orosz atomfegyver, ami 500 méteres cunamit képes okozni – a Poszeidón

| Szerző: hirado.hu
Az atomhatalmak közötti feszültség új szintjét jelentheti az a befolyásos orosz körökből származó minapi megjegyzés, amely szerint Oroszországnak vannak olyan fegyverei, amelyek segítségével – megelőző csapást mérve – bármely ellenségét, akár az Egyesült Államokat is képes elpusztítani.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én jelentette be, hogy Oroszország megállapodást kötött Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a Lengyelországgal szomszédos ország területén. Putyin szerint ez a lépés nem sértené meg az atomsorompó-egyezményt, majd azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket állomásoztat európai szövetségesei területén. A tárolást a hírek szerint júliusra készítik elő a felek.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz és fehérorosz vezetés mindezt azután jelentette be, hogy kitudódott, az Egyesült Királyság szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket adna át Ukrajnának. Ugyanakkor

a brit védelmi minisztérium közleménye szerint a szegényített urániumtartalmú páncéltörő lövedékeknek az orosz vezetők kijelentéseivel ellentétben semmi közük a nukleáris fegyverekhez.

Nyugati vélemények szerint tehát az erre való hivatkozás mindössze ürügyként szolgált az orosz elnöknek arra, hogy nukleáris fegyvereket helyezhessen el szövetségesénél. Fehéroroszország egyébként tavaly februárig alkotmányos szinten tiltotta azt, hogy területén atomfegyverek legyenek, azonban egy, a kérdésben rendezett népszavazás eredményeire hivatkozva a fehérorosz alkotmányból kivették ezt a tiltást.

A NATO veszélyesnek és felelőtlennek nevezte az orosz döntést, azonban az Egyesült Államok szerint egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszországból taktikai nukleáris katonai eszközöket szállítottak volna Fehéroroszországba. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint annak sem látták jelét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a taktikai nukleáris eszközök fehéroroszországi telepítéséről tett bejelentése olyan döntéssel is járt volna, hogy Oroszország taktikai atomfegyvert szándékozna bevetni Ukrajnában. Kirby közölte, Washington nagyon szorosan nyomon követi az eseményeket, de jelenleg semmi nem indokolja, hogy változtasson stratégiai elrettentő pozícióján.

Ukrajna a hírre reagálva az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását követelte, és azzal vádolta Moszkvát, hogy újabb provokatív lépést tett, hogy aláássa a nemzetközi biztonsági rendszer egészét.

Mindezek után érkezett Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács főtitkárának nyilatkozata a témában, mely szerint

Moszkva olyan modern, egyedülálló fegyverekkel rendelkezik, amelyek képesek megsemmisíteni bármelyik ellenfelét, beleértve az Egyesült Államokat is.

Patrusev, a Rosszijszkaja Gazeta című állami lapnak adott nyilatkozatában arra felhívta fel a figyelmet, hogy

az amerikai politikusok saját propagandájuk fogjaivá váltak, ha azt gondolják hogy egy közvetlen konfliktus esetén az Egyesült Államok képes lesz megelőző rakétacsapást indítani.

Ez rövidlátó és nagyon veszélyes ostobaság”– tette hozzá. Szerinte Oroszország kíméletlenül válaszolna arra, ha ellenfelei fenyegetést jelentenének létezésére.

Kapcsolódó tartalom

Egyelőre nem világos, hogy Patrusev milyen modern, egyedülálló fegyverekre utalhatott megjegyzésében. Vajon a félelmetes, az orosz média által cunamibombaként emlegetett eszközről lehet szó?

A Poszeidón valójában egy víz alatti robotrepülőgép, amelyet nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni, célja pedig, hogy az, hogy komoly csapást mérjen a hátországra, elsősorban part menti területeken, és jelentős károkat okozzon azáltal, hogy széles körű radioaktív szennyezett övezetet hoz létre, amely hosszú időre alkalmatlanná válik katonai, gazdasági vagy egyéb tevékenységre. Legalábbis ez áll 2015-ös küldetésnyilatkozatában az Euronews szerint.

Delta IV-es osztályú orosz atom-tengeralattjáró. (Forrás: Wikipédia)

Egyes vélemények szerint a 200 megatonnás robbanófejjel ellátott torpedók valóban képesek 500 méter magas – vagyis közel az új World Trade Center magasságú – radioaktív tengervízzel teli szökőárat okozni.

Összehasonlításképp az indonéziai Szumátrát ért cunami tengerhullámai 30 méter magasságúak voltak. Az 50 megatonnás „cárbomba” tesztje során 55 kilométeres körzetben elpusztított minden épületet, 100 kilométeres sugarú körben okozott harmadfokú égési sérüléseket, és 900 kilométeres sugarú körben törte be az ablakokat.

A Poszeidón a cárbombánál négyszer erősebb fegyver. Ráadásul a Poszeidón ellen jelenleg nincs hatékony fegyver. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az orosz atom-tengeralattjárók bevetnének egy ilyen fegyvert, azzal jelentős pusztítást mérnének az Egyesült Államok keleti partjára, elpusztítva New Yorkot és több más fontos amerikai várost.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még