Aktuális

Autós üldözés az Üllői úton, videón a hajsza: négy piroson is áthajtott a rendőrök elől menekülő ittas ámokfutó

Putyin atomfegyvereket érintő lépése csupán megfélemlítési kísérlet Berlin szerint

| Szerző: hirado.hu
Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég bejelentette, hogy orosz taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni Fehéroroszországban, a német szövetségi kormány megerősítette elkötelezettségét Ukrajna mellett. A német külügyminisztérium szerint az orosz elnök kijelentése nem több egy újabb megfélemlítésre irányuló kísérletnél.

 

„Visszautasítunk minden ilyen megfélemlítési kísérletet. Ezek ugyanis nem térítenek el minket az általunk kijelölt politikai iránytól. A Putyin által emlegetett párhuzam a NATO atomfegyvereiről csak a megtévesztést szolgálja, és valójában nem indokolja Oroszország lépését” – derül ki a német külügyminisztérium küzleményéből.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, Vlagyimir Putyin nemrég a Rosszija 1 orosz állami televízióban jelentette be, hogy Oroszország megállapodást kötött Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról a szomszédos ország területén. Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben – hangsúlyozta Putyin, továbbá hozzátette:

„nincs ebben semmi szokatlan; először is, az Egyesült Államok már évtizedek óta ezt teszi. Már régóta telepítenek taktikai atomfegyvereiket a szövetséges országaik területére”.

Kapcsolódó tartalom

A Nyugat elrettentése a cél?

A külügyminisztérium álláspontját képviseli a védelmi bizottság elnöke, a szabad demokrata Marie-Agnes Strack Zimmermann is. „Nem térhetünk le erről az útról, Ukrajnát továbbra is támogatni fogjuk” – fogalmazott a politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitung napilapnak adott nyilatkozatában.

A bizottság elnöke szerint az atomfegyverek telepítésével Putyin arra tesz kísérletet, hogy így próbálja megfélemlíteni a Nyugatot.

A szociáldemokrata parlamenti képviselő, Michael Roth a helyzetet pedig úgy látja, hogy Putyin begyújtotta az orosz gyarmatosítás és imperializmus rakétáját, ugyanis „a növekvő katonai jelenléttel az orosz nagytestvér egyre inkább függőségbe taszítja a fehérorosz kormányt.”

Kapcsolódó tartalom

Roth hangsúlyozta,

Putyin a megfélemlítésre játszik az orosz agressziós háború nukleáris eszkalációja okán. A német politikus szerint ez cinikus lépés, ám ám egyben hatásos is. Az orosz elnök ugyanis lépésével az európai országok Ukrajna iránti elköteleződését akarja aláásni.

A szociáldemokrata politikus továbbá a nukleáris csapástól való félelmet is alaptalannak tartja, mivel Kína korábban kijelentette, nem tolerálja az atomfegyverek bevetését.

A Kereszténydemokrata és Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) frakcióvezető helyettese, Johann Wadephul szintén úgy véli, hogy „a nukleáris fegyverek telepítése egy sikertelen kísérlet arra, hogy ráijesszenek a Nyugatra. Egy atomháború veszélye ezzel még nem nőtt meg. Ez is csak egy olyan lépés, amellyel Putyin a saját sikertelenségét akarja leplezni.”

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció; a képen: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) üdvözli Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt Szentpéterváron, 2022. június 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel)

Ajánljuk még