Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Novák Katalin megköszönte Törökország közvetítő szerepét az orosz–ukrán hábrúban

A magyarok a földrengés okozta bajban és a következő időszakban is segítséget nyújtanak a török embereknek – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Ankarában folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón, szerdán. A magyar és a török államfő egyetértett abban, hogy párbeszédre van szükség Oroszország és Ukrajna között, és diplomáciai úton kell békét teremteni.

A béke kell hogy legyen a legfőbb célunk az ukrajnai háború ügyében – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Törökországban, ahová háromnapos hivatalos látogatásra érkezett szerdán.

A háromnapos hivatalos látogatásra Törökországba érkező magyar köztársasági elnököt katonai tiszteletadással fogadták az ankarai repülőtéren. Novákl Katalint mások mellett a török családügyi miniszter köszöntötte – számolt be az M1 Híradója.

Kapcsolódó tartalom

Novák Katalin első útja az Anitkabir Mauzóleumba vezetett, ahol Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítójának és első elnökének emlékművét koszorúzta meg Erdogan elnök társaságában.

Ezután Novák Katalin négyszemközti megbeszélésen vett részt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. A találkozó kiemelt témakörei a két ország gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatai voltak.

Kapcsolódó tartalom

Recep Tayyip Erdogan miután köszönetet mondott a földrengés áldozatainak mentésében nyújtott magyar segítségért hangsúlyozta: céljuk, hogy tovább mélyítsék az együttműködést a két ország között.


„A gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink folyamatosan növekednek. 2023-ban Magyarország és Törökország kereskedelmi volumene elérte a 3,5 milliárd dollárt. Ezt szeretnénk fokozatosan továbbfejleszteni és a kitűzött célunk, hogy 6 milliárd dollárra növeljük. Az ehhez szükséges lépéseket is megvitattuk” – mondta a török elnök, hozzátéve: abban is egyet értettek Novák Katalinnal, hogy párbeszédre van szükség Oroszország és Ukrajna között és diplomáciai úton kell békét teremteni.

Kapcsolódó tartalom

„A békéhez elsősorban szándékra, a háború eszkalációjának megakadályozására, illetve a feszültségek hűtésére lenne szükség, és arra, hogy a harcoló felek tárgyalóasztalhoz üljenek és legyen egy olyan béketerv, ami reális-igazságos célokat fogalmaz meg és nem jár Oroszország győzelmével”– mondta Novák Katalin

Közös cél a béke

„Mind Törökország, mind Magyarország érzi a fenyegetését, veszélyét annak, ha ez a háború tovább folytatódik, illetve eszkalálódik. Tehát a közös célunk a béke, a béke melletti kiállás, a mielőbbi fegyverszünet, az hogy Oroszország vonja vissza a csapatait az ukrán területekről és az hogy mielőbb érjük el végre a békemegállapodást” – hangsúlyozta Novák Katalin.

Kapcsolódó tartalom

A köztársasági elnök hozzátette: Törökország segít Magyarország energiabiztonságának garantálásában és a Török Áramlaton keresztül a jövőben is megbízható módon biztosítja az ország energiaellátását.

Novák Katalin köztársasági elnök a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulója alkalmából érkezett Törökországba. Találkozik majd hungarológus hallgatókkal, és a földrengés sújtotta térségbe is elmegy majd, ahol fenruárban a magyar szakemberek 35 embert emeltek ki élve a romok alól a természeti katasztrófa után.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hírek

Novák Katalin: A bajban és ezután is segítjük Törökországot
A magyarok a földrengés okozta bajban és a következő időszakban is segítséget nyújtanak a török embereknek – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Ankarában folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón, szerdán.
Külföld
Novák Katalin köztársasági elnök Törökországba utazik
Novák Katalin köztársasági elnök március 29. és 31. között – a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulója alkalmából – hivatalos látogatásra utazik Törökországba – tájékoztatta a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI-t.
Külföld
„Magyarország segít a bajban” – A földrengés után elsők közt érkeztek menteni a magyar hősök, most 100 tonna kórházi eszközt adtunk a törököknek
„Magyarország segít a bajban!” – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán. A kormányfő emlékeztetett a nemrég Ankarában, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján mondott beszédére, amelyben egész Magyarország részvétét fejezte ki a februári törökországi földrengés kapcsán, és biztosította Recep Tayyip Erdogan török elnököt Magyarország szolidaritásáról.
Külföld
Orbán-Erdogan találkozó: Nem szabad belesodródni a háborúba
Az ukrajnai háború és energiabiztonsági kérdések álltak Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő ankarai tárgyalásainak középpontjában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön.
Külföld

Ajánljuk még