Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Mexikói elnök: A bevándorlók okozták a katasztrofális tüzet a menekültközpontban

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájának minősítette Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a Ciudad Juárez-i menekültközpontban pusztító tüzet, amelynek a mexikói bevándorlási hivatal (INM) szerdai közlése szerint 38 halálos áldozata és 30 sérültje volt.

Helyi idő szerint kedden tartott sajtótájékoztatóján az államfő úgy vélte, hogy a történtekért maguk a bevándorlók felelősek.

„Feltehetően megtudták, hogy kitoloncolás vár rájuk, ezért felgyújtották a celláikban található matracokat a zárkák ajtajában”

– jelentette ki, hozzátéve: a tiltakozók nem gondoltak arra, hogy a tűz ennyire súlyos katasztrófába fordulhat.

Az INM a kórházi adatok összesítése után jelentette be az áldozatok végleges számát. Közölték azt is, hogy

az áldozatok többsége közép- és dél-amerikai férfi bevándorló volt.

Az ügyészség szerint a táborban 1-1 kolumbiai és ecuadori, 12 salvadori, 28 guatemalai, 13 hondurasi és 13 venezuelai állampolgár tartózkodott. Guatemala 28, Honduras 11 halottról tett bejelentést, de ez meghaladja a Mexikó által közölt halálozási adatokat.

Kapcsolódó tartalom

Közleménye szerint az ügyészség – szoros együttműködésben INM-mel és a mexikói emberi jogi bizottsággal (CNDH) – nyomozást rendelt el az ügyben, hogy „kiderítsék a történtek mögött rejlő igazságot”.

A központban hétfőn éjjel keletkezett tűz. A benne tartózkodók egy részét nem sokkal korábban vették őrizetbe a közrend megzavarása, kéregetés és más cselekmények miatt. Eredetileg az Egyesült Államokba szerettek volna eljutni, hiszen Ciudad Juárez az amerikai-mexikói határnál fekszik. A határon csak tavaly mintegy 2,76 millió menekültet tartóztattak fel a mexikói hatóságok.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még